Apotekarnes: ”Vintermust är inte samma som julmust”

På sociala medier har det rasat en debatt om att ordet ”jul” ska ha ersatts av ordet ”vinter”. I flera olika inlägg sprids rykten om att Ikea, Apotekarnes och Falcon ska ha bytt ut ”jul” av religiösa skäl, för att inte förolämpa de som inte firar jul.

– Julmust är julmust och så kommer det att förbli, säger Peter Bodor, informationschef på Carlsberg.

Det var efter Apotekarnes lanserade en ”vintermust” som debatten drog igång. Ikea kallade sina julgranar för Vinterfest och Falcon bytte ut julbrygd till vinterbrygd. Olika typer av högerextrema sajter har skrivit om namnbytena och på sociala medier rasar folk och menar att företagen bytt ut ordet ”jul” av religiösa skäl, för att inte kränka de som inte firar jul.

Några av kommentarerna på Facebook lyder:

”Var ska det sluta? Ska vi inte få använda ordet jul mer?”

”Vägra Vintermust”

”Herregud alltså, nu ska vi säga vintermust, vinterfest, blir det vinterklappar och ska vi hälsa varann God vinter oxå? Detta börjar ta absurda proportioner tycker jag.”

Peter Bodor, informationschef för Carlsberg som äger både Falcon och Apotekarnes, anser att de har varit tydliga med att förmedla att julmust inte ersätts av vinterbrygden.

Vad tänker ni om debatten?

– Det är en ickedebatt, vi tycker ingenting om den, vi blandar oss inte i politik, säger Peter Bodor.

Han anser att de har varit tydliga med att de inte bytt ut julmusten.

– Julmust är julmust och så kommer det att förbli. Vintermust är inte samma som julmust.

Musten har tidigare hetat ”årsmust” och har haft en ny smak varje år, det är den som har bytt namn till ”vintermust”, förklarar Peter Bodor.

– Det är en produkt som kompletterar julmusten väldigt bra. Det är lite vuxnare smak, en blandning av kaffesmak och mörk choklad, lite murrigare helt enkelt.

Samma sak gäller Falcons ”julbrygd”, den har inte bytt namn till ”vinterbrygd” utan även det är två olika produkter.

Ikea: Olyckligt missförstånd

Felix Östman, presskontakt på Ikea, har hört om debatten och menar att det är ett olyckligt missförstånd.

Varför heter era julgranar ”vinterfest”?

– Vi är ju lite konstiga ibland när vi namnsätter produkter. En bokhylla heter till exempel inte bokhylla utan Billys. Vi har inte ändrat någonting, som debatten påstår att vi har, säger Felix Östman.

Han säger att Ikeas vinterkollektion har hetat ”vinter” sedan många år tillbaka. Förra året hette julgranarna tillexempel ”vinter 2018" och i år bestämde de sig för att byta till ”vinterfest”.

– Vi på Ikea älskar jul och har inte tagit bort julen. Vår vinterkollektion innehåller alla möjliga artiklar som har med vinter att göra och i den ingår julartiklar.

Nu är det snart dags att sätta på juldäcken på bilen och fira vintern på allvar. Årstiden, högtiden och traditionen drabbar alla, såväl konspirationsteoretiker som snöflingor. 

Hur firar du vinter, eller jul?  

Skriv inlägg
 • Oskar Forsberg

  Nu stänger vi ner den här chatten. Tack alla ni som bidrog med inlägg. Trevlig kväll!


 • Man förstår ju varför det finns vuxenskor med kardborre för vuxna.. Har verkligen folk blivit så lättkränkta att dom inte kan ta till sig information och förstå den?

  H U

 • Julen är här och den infaller på vintern och till jul dricker man julmust bland annat. Enkelt

  Kajsa Wahlin

 • Ska även Påskmusten nu också heta Julmust?

  Nätflix

 • Julmusten är jul och inget annat. Så det så!Annika

  Annika
Publisert:

LÄS VIDARE