Fler elbussar föreslås till Malmö 2021

Publicerad:
Det ser ut att blir fler elbussar i Malmö om två år.
Foto: Peter Kroon
Det ser ut att blir fler elbussar i Malmö om två år.

NYHETER

Linje 8 i Malmö kan snart komma att trafikeras av elbussar.

Om kollektivtrafiknämndens förslag beviljas börjar bussarna rulla 2021.

– Det är en mycket stor satsning som vi gör under många år i Malmö, säger Carina Zachau (M), ordförande i nämnden.

När regionstyrelsen samlades på onsdagen föreslog man till fullmäktige att Region Skåne lämnar en övertagandegaranti till Malmö stad för elbusstrafik på MalmöExpress linje 8. En garanti som behöver tecknas för att man ska kunna beställa in elbussarna till Malmös stadstrafik.

– Det är en garanti för både oss själva att vi har bussar om det blir förseningar med elbussarna, men också en garanti så att inte våra trafikoperatörer lägger på summor på upphandlingarna. Det är även en garanti att vi kommer använda överflödiga bussar någon annanstans, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Vill göra kollektivtrafik mer attraktivt

Om regionfullmäktige beslutar att överlämna garantin möjliggör det att man kan beställa elbussar, som sedan är tänkta att börja trafikera linje 8, Lindängen-Hyllie, i Malmö från och med december 2021.

– Det är för att vi vill göra kollektivtrafiken än mer attraktiv för Malmöborna. Tanken är att vi ska kunna snabba upp trafiken på linje 8 så att det blir snabbare och smidigare att ta bussen istället för bilen, säger Carina Zachau.

Övergången till elbussar i Malmö görs även för att minska utsläppen och allt buller i staden. Införandet av elbussar på linje 8 är först ut i den tioårssatsning som Region Skåne gör på kollektivtrafiken i Malmö, där flera linjer ska bli MalmöExpress med elbussar.

Bussar till ett värde av 270 miljoner

Ett avtal är ingånget med Nobina som står för investeringen av de nya bussarna, vilket omfattar maximalt 24 bussar till ett värde av 270 miljoner kronor.

– Det är en mycket stor satsning som vi gör under många år i Malmö.

Avtalet som Region Skåne tecknat med Nobina sträcker sig till 2024, med möjlighet till förlängning till juni 2027.

De första elbussarna började trafikera Malmö i december 2017, på linje 7, Ön-Svågertorp.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%