Rapporten: Esmeralda, 3 år, hade kunnat överleva

Esmeralda, 3, misshandlades och drogades före sin död, enligt åtalet.

Men om flickan fått sjukvård hade hon kunnat överleva, visar den rättsmedicinska undersökningen.

I stället lät föräldrarna Esmeralda ligga död i två dygn.

– Vi vågade inte ringa. Händer det ett barn någonting är det alltid föräldrarnas fel, säger mamman som är åtalad för mord på dottern.

I slutet av januari kom polisen till lägenheten i Norrköping sedan en anhörig slagit larm. I hemmet hittade de den döda treåringen. Det skulle visa sig att hon då varit död i två dagar.

I förundersökningen till det uppmärksammade fallet med Esmeralda, omskriven som ”Lilla hjärtat”, som nu blivit offentlig framgår att föräldrarnas förklaring var att dottern dog i en halkolycka i badkaret, och att de försökt utföra hjärt- och lungräddning.

– Vi vågade inte ringa, ringer vi nu och säger att hon halkat och avlidit så kommer vi få sitta på livstid. Det var precis det här vi visste. Händer det ett barn någonting är det alltid föräldrarnas fel, sa flickans mamma i ett av de första polisförhören.

Esmeralda, som även kallats ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.
Esmeralda, som även kallats ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.

Hade narkotika i kroppen

Efter Esmeraldas död häktades båda föräldrarna.

Enligt förundersökningen bedöms dödsorsaken vara en kombination av trubbigt våld och nedsatt andning på grund av droger. Spår av narkotika har, förutom i Esmeraldas kropp, även hittats i en mugg där hennes nappar förvarades.

Obduktionsrapporten slår fast att Esmeralda ”skulle ha haft måttliga till goda chanser till överlevnad om hon snabbt inkommit till adekvat sjukvård”.

I februari dog pappan i häktet. Och den bild som mamman förmedlade förändrades.

Mannen som tidigare beskrivits som kärleksfull sa hon nu var kontrollerande, fysiskt våldsam och hon påstod att han gett henne narkotika.

– Men trots allt det här så har jag så svårt att föreställa mig att han skulle droga barnen, sa mamman.

Hon har själv testat positivt för samtliga narkotiska preparat som hittats i Esmeraldas kropp, men är helt oförstående till hur dottern kan ha fått i sig dem.

Esmeralda tvingades lämna familjehemmet efter de biologiska föräldrarnas överklagan.
Esmeralda tvingades lämna familjehemmet efter de biologiska föräldrarnas överklagan.

”Jag stängde av”

Mamman har konsekvent nekat till brott. Men från att först ha berättat detaljerat vad som hände sa hon i senare förhör att hon bara haft ”en förnimmelse” av att Esmeralda slog sig i badrummet. Efter det tog hon lugnande droger. Sedan: ”det är som en dimma”.

– När jag satt i soffan i vardagsrummet efter så var det som att det var liksom slut där. Det fanns liksom ingenting bakom mig där, utan jag stängde av det.

Först efter flera veckor förstod mamman att Esmeralda var död, enligt henne själv.

Vad som hände under de två dygnen efter dödsfallet, innan polisen knackade på, vet hon inte. Hon vet inte heller varför det ända fram till tidpunkten för gripandet fanns flera sökningar från hennes mobiltelefon på ”snabblån av pengar” – eller varför hon inte undrat var Esmeralda tagit vägen.

– Mina minnen och verkligheten, jag vet inte vad som är vad liksom.

Rättegång i Norrköping

När mamman i förhör fick frågan om hon anser att hon brustit i sin omsorg om Esmeralda svarade hon ja.

– Det är klart att jag gör. Men jag tycker att det är skillnad i att brista i sitt föräldraansvar och vara orsaken till att någon dör.

Rättegången mot mamman, som åtalats för mord, inleds i dag i Norrköpings tingsrätt.

Publisert:

LÄS VIDARE