Nu tvingas personal inom äldreomsorgen använda visir

Publicerad:
Nu blir visir ett måste vid ansiktsnära vårdsituationer för personalen inom äldrevården.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nu blir visir ett måste vid ansiktsnära vårdsituationer för personalen inom äldrevården.

NYHETER

Nu blir det obligatoriskt för personalen inom äldrevården att använda visir vid alla ansiktsnära vårdsituationer.

Beslutet kommer efter påtryckningar av smittskyddsenheten vid Region Uppsala som har tagit beslutet som började gälla redan för två dagar sedan.

Skyddsutrustningens vara eller inte vara inom äldrevården har varit omdebatterad – och så sent som för några dagar sedan gick Akademiska sjukhusets infektionsläkare, Erik Salaneck, till stenhård attack mot hanteringen som han menar är rent kriminell.

Men från och med tisdag denna vecka ska all personal inom äldrevården använda visir vid ansiktsnära vårdsituationer.

– Sedan pandemin bröt ut har vi vidtagit flera åtgärder, men det räcker inte. Vi måste fortsätta göra mer. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi följer smittskyddsexperternas rekommendationer. Efter regionens rekommendation har vi därför nu beslutat all personal inom äldreomsorgen i Uppsala kommun ska använda visir inom ansiktsnära vårdsituationer, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Foto: UPPSALA KOMMUN
Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Mer än hälften har dött på äldreboenden

Folkhälsomyndigheten misstänker att mer än hälften av de drygt 3 200 som hittills har dött av covid-19 har dött på några av landets äldreboenden.

Förutom kraven på visir kommer Uppsala kommun också att anställas extra personal som ska stärka upp och se till att demensvården är bemannad dygnet-runt.

– Vi behöver hela tiden vara proaktiva i vårt arbete. Därför väljer vi att redan nu testa arbetssättet och hur rutinerna fungerar i vardagen med speciella covid-team inom hemvården. Vi vill vara väl förberedda för eventuellt ökad smittspridning, säger Carina Julin direktör i äldreförvaltningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE