Besked om flytten av Zlatan-statyn på gång

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Statyn har förvarats på hemlig plats i över fyra månader.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statyn har förvarats på hemlig plats i över fyra månader.

Ett besked om beslut kring den vandaliserade Zlatan-statyn skulle komma från kommunen under våren.

Hittills har det varit tyst trots att ett medborgarförslag fick tio gånger fler röster än vad som krävs för att politikerna måste ta upp frågan.

– Det är planerat till mötet den 3 juni, säger Frida Trollmyr (S), kultur- och fritidskommunalråd.

Ända sedan skadegörelsen och vandaliseringen av Zlatan Ibrahimovics staty började i november har dess framtid diskuterats. Efter att statyn välts i januari fraktades den också bort.

De medborgarförslag som inkommit, om att flytta statyn till Stockholm, var tänkta att behandlas av kommunstyrelsen i maj. Coronakrisen kom dock mellan och när Malmös politiska ledning samlades tidigare i månaden fanns ärendet inte med på agendan.

Tanken är istället att förslaget ska behandlas när kommunstyrelsen sammanträder om knappt tre veckor – den 3 juni.

”Är vår ambition”

– Det var inte uppe i maj men är planerat i juni nu. Allt är osäkert just nu men den är planerad till mötet den 3 juni, säger Frida Trollmyr (S), kultur- och fritidskommunalråd.

Än har handlingarna med förslagsbeslut till sammanträdet inte offentliggjorts, och det är därmed inte säkert att statyfrågan faktiskt finns med på agendan den 3 juni. Även om det är planen just nu.

– Allting är lite ovanligt men vi försöker så gott det går att fortsätta med den politiska ärendeplaneringen så som det är tänkt. Det är vår ambition trots corona och allting, säger Frida Trollmyr.

Närmare 1 000 röster

Kommunstyrelsen kommer i början av juni att yttra sig kring medborgarförslagen. Huruvida det också kommer ett faktiskt svar på var statyn ska vara placerad framöver återstår att se.

– Vi får väl se. Jag säger inget innan men det kommer vara ett svar på de förslagen som finns.

Förslaget ”Skicka tillbaka Zlatans staty till Stockholm” fick 996 röster innan de skickades till nämnden för behandling. För att ett förslag ska behandlas politiskt krävs minst 100 röster.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE