Bakslag för tyska spioner om avlyssning

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
BND:s huvudkontor i Berlin. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
BND:s huvudkontor i Berlin. Arkivbild.

NYHETER

Tysklands underrättelsetjänst Bundesnachrichtendienst (BND) får inte fortsätta övervaka utländska medborgares internettrafik i utlandet på det sätt som sker i dag. Det beslutar landets författningsdomstol i Karlsruhe, rapporterar tyska medier.

Författningsdomstolen, som har i uppdrag att aktivt tolka den tyska grundlagen, anser att den nuvarande så kallade BND-lagen bryter mot såväl pressfriheten som rätten till hemlig telekommunikation. Domstolen slår fast att staten även i samband med operationer i utlandet är bunden att respektera grundläggande medborgerliga rättigheter.

Domen är unik i bemärkelsen att författningsdomstolen aldrig tidigare har slagit fast att BND är bunden av Tysklands grundlag i sina aktiviteter utanför landets gränser, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Juristen och underrättelseexperten Kurt Graulich, som tidigare utrett den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s förehavanden i Tyskland, har varnat för att ett utfall som detta starkt skulle inskränka BND:s möjligheter till informationsinsamling.

Bakom klagan står bland annat utländska grävande journalister, som i och med dagens beslut får rätt. Domstolen betonar dock att man i grund och botten inte har några invändningar mot att BND avlyssnar telefonsamtal och e-post-kommunikation i stor skala och utan specifik brottsmisstanke, men slår fast att avlyssningen måste vägas mot grundläggande rättigheter, och kräver därför ökad kontroll genom ett fristående organ. Det skriver public service-sajten Tagesschau.

Publicerad:

LÄS VIDARE