Mali vill utöka sin armé – rejält

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mali vill se 10 000 nya soldater i sin armé. Arkivbild
Foto: Baba Ahmed/AP/TT
Mali vill se 10 000 nya soldater i sin armé. Arkivbild

Mali vill utöka sin armé, och det ordentligt. Under året planerar landet att anställa 10 000 nya soldater.

Anledningen är de allt mer frekventa attackerna från jihadistgrupper med kopplingar till al-Qaida.

De 10 000 nya soldaterna innebär en ökning av de militära styrkorna med nära 50 procent

– Vi vill att våra beväpnade styrkor ska vara mycket mer synliga och närvarande i kvantitet och förhoppningsvis kvalitet, säger premiärminister Boubou Cissé

Han avslöjar inte hur landet ska betala för de nya soldaterna. Armén vill inte uppge hur många soldater den har just nu, men enligt Världsbankens beräkningar hade landet 2017 omkring 18 000 soldater och utgifterna för militären tar redan nu en stor del av statens budget.

Cissé uppger inte heller hur de nya soldaterna ska rekryteras. Så sent som i söndags dödades minst 15 soldater i en attack mot en militärbas i Sokolo i landets centrala delar.

Det extremislamistiskt motiverade våldet i Sahelområdet har ökat, särskilt i Mali, Burkina Faso och Niger. Enligt FN dödades cirka 4 000 människor i jihadistattacker i de tre länderna i fjol.

Frankrike har 4 500 soldater i Sahelområdet. Landet tog i fjol ett initiativ till en insats där specialförband ska sättas in mot alltmer utbredd terrorism i Mali och grannländerna. Sverige fick förra veckan en inbjudan att delta i den så kallade Task Force Takuba.

I den befintliga svenska FN-insatsen tjänstgör 277 personer stationerade i Timbuktu.

Publicerad:

LÄS VIDARE