Greta Thunberg

Gretas budskap till världsledarna: Vårt hus brinner fortfarande

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Greta Thunberg upprepar sitt budskap från förra året när hon återigen talar inför världens ledare på världsekonomiskt forum i Davos.

– Vårt hus brinner fortfarande. Er passivitet eldar på lågorna varje timme, säger klimataktivisten.

Som ett av toppnamnen under världsekonomiskt forum i Davos hade Greta Thunberg många ögon på sig när hon för andra året klev upp i talarstolen inför världens ekonomiska och politiska elit,

I sitt tal på tisdagseftermiddagen, som tidningen New York Times publicerade i förväg, återupprepade Thunberg sitt budskap från förra året och poängterade hur lite hon tycker politikerna har åstadkommit.

– För ett år sedan kom jag till Davos och sa till er att vårt hus brinner. Jag sa att jag ville att ni skulle få panik. Jag har blivit varnad att det är farligt att säga åt folk att känna panik över klimatkrisen. Men oroa er inte. Tro mig, jag har gjort det förr och det leder inte någonstans, inledde Greta Thunberg.

Thunberg: Inte höger eller vänster

I talet fanns också en kommentar kring den debatt som väckts om att klimataktivistens budskap skulle vara vänsterpopulistiskt.

– Vi kunde inte bry oss mindre om er partipolitik. Ur ett hållbarhetsperspektiv har högern, vänstern och mitten misslyckats allihop. Ingen politisk eller ekonomisk strategi har lyckats tackla klimatnödläget. Om ni missat det, så står världen i brand, säger Greta Thunberg.

”Agera som att ni älskar era barn”

Vidare kritiserade hon politikerna för att bara komma med tomma ord och löften. Hennes krav är att företag, banker, institutioner och regeringar omedelbart ska sätta stopp för investeringar i och subventioneringar av fossila bränslen.

– Vårt hus brinner fortfarande. Er passivitet eldar på lågorna varje timme. Vi säger fortfarande åt er att ni ska få panik, och agera som att ni älskar era barn framför allt annat, avslutade hon och bemöttes med applåder.

Trump: Avvisa domedagsprofeterna

Tidigare under tisdagen talade mötets andra stora dragplåster Donald Trump.

Presidenten, vars riksrättsprocess i senaten inleds under tisdagskvällen, passade då på att varna för en överdriven pessimism i klimatdebatten. Något som skulle kunna tolkas som kritik mot Greta Thunberg och andra ungdomar i Davos.

– Detta är en tid för optimism och för att avvisa de ständiga domedagsprofeterna och deras visioner om en apokalyps. De förutsåg överbefolkning och sedan att oljan skulle ta slut. Vi kommer aldrig låta radikala socialister förstöra vår ekonomi, säger Trump.

När han på väg ut från talet fick en fråga om Greta Thunbergs kritik svarade presidenten att USA jobbar för ren luft och rent vatten och att USA ställer sig bakom Davos-initiativet att plantera 1 000 miljarder träd, skriver TT.

Greta Thunberg talar under World Economic Forum i Davos.
Thunberg i publiken.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem vill du nominera till Svenska hjältar 2020?

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

World Economic Forum

Davos