Mejla

Irena Pozar, Veckorevyn

Smutsig fillers-bransch är allas problem

Irena Pozar: Vår gemensamma välfärd får städa upp efter amatörer som lajvar medicinsk personal

NYHETER

Skönhetsbranschen plågas av oseriösa aktörer.

Jag är övertygad om att det har att göra med att man saknar respekt för den målgrupp som förstorar läpparna och formar ansiktet efter rådande skönhetstrender, skriver Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar i en gästkrönika.

“Jag har svårt att känna empati för folk som frivilligt sprutar in skit i läpparna”.

“Det är så fult, varför vill man ens se ut så?”

“De som gör ingrepp får skylla sig själva om det går åt helvete” .

 

Det är kommentarer som alltid florerar när problemen med den oreglerade skönhetsindustrin kommer på tal.

Och när Aftonbladets 200 sekunder publicerar sin senaste granskning om just skönhetsindustrin, ser jag samtidigt ett pinfärskt inlägg i en av Sveriges största Facebook-grupper för flickor och kvinnor att en injektionsbehandlare efterlyser modeller till tre olika typer av medel som ska sprutas in i läpparna.

Ett annat inlägg skrivet av en tjej som säger att hon under eftermiddagen kommer sända sitt ingrepp live för de som vill titta.

 

Idag kan vem som helst spruta in i princip vad som helst i människors läppar, kinder och pannor. Botox, det medel som ofta används vid injektionsbehandlingar, är ett starkt gift som bara får förskrivas och ordineras av läkare och i vissa fall specialisttandläkare.

Ändå finns det exempel på skönhetssalonger där personer utan någon som helst medicinsk utbildning köpt medlet på olaglig väg och använt det på sina kunder.

Fillers, den injektionsbehandling som också används för att släta ut rynkor och förstora läppar, klassas inte som ett läkemedel men är inte heller oreglerat. Det finns krav på att säkerhet och funktion ska ha granskats samt att vätskan har en viss märkning.

Men även dessa medel förekommer på svarta marknaden och säljs i form av kopior. Det förekommer en stor brist på respekt när det gäller hanteringen av dessa produkter, både från de som utför injektionerna men framförallt från politikerna som låtit skojare löpa amok på marknaden i många, många år.

 

Vad beror respektlösheten på?

Jag är övertygad om att det delvis har att göra med att man saknar respekt för den målgrupp som förstorar läpparna och formar ansiktet efter rådande skönhetstrender. 

Resultatet av den totalt oreglerade marknaden där skönhetssalonger fått härja fritt kan vara direkt livsfarligt, men också smärtsamt både fysiskt och psykiskt. Det framgår inte minst av den granskning som 200 sekunder nu har gjort.

Kartläggningen visar att ett antal svenska skönhetssalonger har personal som utger sig för att vara legitimerade sjuksköterskor och utför behandlingar på kvinnor, trots att de faktiskt saknar legitimation.

Problemet med den marknad för skönhetsingrepp som finns idag handlar alltså inte bara om att personer utan utbildning kan spruta in nervgift i kvinnor, det handlar också om rena lögner som drabbar de kvinnor som gör research och försöker hitta säkra salonger att göra ingreppen på. 

 

I oktober 2019 meddelade regeringen att man i ett nytt lagförslag föreslår skärpta regler kring vilka som får utföra såväl kirurgiska ingrepp som injektionsbehandlingar. Lagen väntas vara på plats i januari 2021 och det är ju toppen, men i en snabbt växande bransch där nya behandlingsmedel och former ständigt introduceras kommer nya problem snart uppstå.

Tycka vad man vill om ingrepp och de personer som väljer sprutan av fåfänga, men visst ligger det i allas vårt intresse att läkemedel och behandlingar som faller inom ramen för hälso- och sjukvården är trygga och säkra?

I slutändan är det ändå vår gemensamma välfärd som kommer få städa upp efter amatörer som lajvar medicinsk personal.

Här kan du se del 2 av 200 sekunder - Skönhetsbluffen:

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Irena Pozar, Veckorevyn

Publisert:

LÄS VIDARE

Behandlades av fejksköterska: Jag såg ut som en babian

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Skönhetsideal

Botox

Välfärd

Läkemedel

Irena Pozar