Jätteborr ska fixa tunnel under Stockholm

avTT

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Jessica Gow/TT
Per Eckermark, projektledare på Svenska kraftnät.

En jättelik borr står redo i Danderyd för att borra sig genom Stockholms urberg. Regionens elförsörjning ska säkras med en ny kabel i en tunnel under huvudstaden.

Borren, som fått namnet Elektra, kommer från Tyskland och har monterats på plats i ett bergrum i Anneberg norr om Stockholm.

Den är 240 meter lång och rymmer förutom borren och en operatörshytt även en räddningskapsel för manskapet. Borren, med en diameter på fem meter, tar sig fram med en medelhastighet på 100 meter i veckan.

Tunneln går rakt under city på ett djup av mellan 50 och 100 meter och passerar tre kommungränser på sin väg till Hammarby Sjöstad i Stockholm. Att lägga kabeln i en tunnel var det enda alternativet.

– Det hade inte gått att bygga en luftledning genom Stockholm, säger Per Eckermark på Svenska kraftnät som driver projektet.

387 000 kubikmeter bergmassa från tunneln transporteras ut genom hålet i Anneberg och kommer att förvaras i en lagringsficka i berget innan den transporteras vidare med lastbil till framtida byggen.

För att klara av elförsörjningen när nya bostadsområden byggs och kollektivtrafik och bilar blir elberoende har projektet Stockholms Ström startats för att säkerställa Stockholms läns framtida elförbrukning. Projektet innehåller flera utbyggnader, varav tunneln är den största.

– Vi kommer bygga två elektriska motorvägar, varav den här går under Stockholm, och när projektet är helt klart 2028 har vi nära fördubblat elkapaciteten i Stockholm, säger Per Eckermark.

Tunneln kommer ta sju år att färdigställa och blir cirka 13,4 kilometer lång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm