Ja till brexit – med tårar och sång

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Francisco Seco/AP/TT
Brexitsörjande EU-parlamentsledamöter kramar om varandra efter att ha röstat om att godkänna Storbritanniens utträdesavtal.

Med sång och champagne, jubel, tårar och en jättemajoritet säger EU-parlamentet ja till Storbritanniens utträde ur EU.

Nu återstår bara en sista spik i brexitkistan innan britterna tackar för sig.

Strax efter halv sju på onsdagskvällen höll EU-parlamentsledamöterna i Bryssel sin historiska omröstning om Storbritanniens utträdesavtal.

621 sade ja. 49 sade nej. 13 lade ner sina röster.

Sedan brast nästan hela församlingen ut i sång. Klassiska Auld Lang Syne fick bli parlamentets farväl till Storbritannien, med ledamöter hand i hand och med armarna om varandra.

Andra firade med att korka upp champagne i plenisalen.

Talman David Sassoli avslutade för sin del med att citera brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, som mördades under kampanjandet inför Storbritanniens folkomröstning 2016.

– Vi har mycket mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, sade Sassoli.

Bara en fas?

Därmed finns bara en formell punkt kvar att pricka av inför det brittiska utträdet på fredag. Via en skriftlig procedur ska EU:s medlemsländer också säga sitt – något som väntas bli klart vid lunchtid på torsdagen.

För de brittiska EU-parlamentsledamöterna återstår endast några få debatter och omröstningar innan de åker hem.

De flesta har redan packat och håller på att säga adjö.

– Det är en märklig dag. Det är något historiskt som håller på att ske. På vårt gruppmöte i morse blev det ganska känslosamt. Men som jag sade till kollegorna då: jag ser det här som en fas i vårt förhållande. Det är inte över, säger nordirländska ledamoten Naomi Long till TT.

Själva brexit sker sedan på fredagskvällen klockan 23, brittisk tid (midnatt i Sverige).

Sorg och glädje

Stämningen i EU-parlamentet var under hela onsdagen en märklig blandning av glädje och sorg.

– Det är ledsamt att se ett land lämna oss som två gånger om befriat oss – som två gånger blött för vår frihet, sade belgiske ledamoten Guy Verhofstadt i parlamentets avslutande brexitdebatt.

– This is it. Det här är sista kapitlet på ett 47-årigt politiskt experiment som britterna ärligt talat aldrig varit förtjusta i. Jag hoppas att det här är början på slutet för det här projektet, sade ärkebrexitören Nigel Farage.

Onsdagens omröstning handlade egentligen inte om att säga ja eller nej till det brittiska utträdet i sig.

I stället gällde det att godkänna det utträdesavtal som förhandlats fram och som bland annat innehåller en övergångsperiod fram till årsskiftet.

"Känner vemod"

Merparten av de svenska ledamöterna beklagar det brittiska utträdet.

– Det är en sorglig dag. Jag känner vemod med mina brittiska kollegor, säger Heléne Fritzon (S).

– Är man Europavän och vän av Storbritannien så skulle man allra helst önska att de var kvar, tycker Jörgen Warborn (M).

Fast alla håller inte med.

– Jag är väldigt glad. Det här är resultatet av det brittiska folkets önskemål, säger Peter Lundgren (SD), som hoppas att brexit ska bli ett "fyrljus" för att få fler att ifrågasätta EU.

– Om Storbritannien nu blir ett gott exempel – att det visar sig att det går alldeles utmärkt att stå utanför medlemskapet i Europeiska unionen – kommer det så klart att bli en inspirerande faktor för många av oss partier som är kritiska mot hur EU har utvecklats, säger Lundgren i Bryssel.

Publicerad:

LÄS VIDARE