Syrien

Regimen rycker fram i nordvästra Syrien

Av: 

TT

Förödelse i Maarat al-Numan efter luftanfall i staden i somras. Arkivbild.
Förödelse i Maarat al-Numan efter luftanfall i staden i somras. Arkivbild.

NYHETER

Regimstyrkor har återtagit Maarat al-Numan i Idlibprovinsen. Den symboliskt och strategiskt viktiga staden har varit rebellkontrollerad i sju år.

Minst elva civila dödades under onsdagens offensiv i nordvästra Syrien.

– Våra styrkor har de senaste dagarna lyckats tvinga bort terrorismen från många byar och städer, säger en talesperson i ett uttalande i statlig tv.

En av dessa städer ska ha varit Maarat al-Numan.

Många rebeller och jihadister lämnade staden efter att regimstyrkor stormat den från flera håll under tisdagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien. Tio civila dödades i ryska och syriska bombningar i byn Kafr Lata och ytterligare en civil dödades i staden Saraqeb, norr om Maarat al-Numan.

Staden var nästan öde efter flera månader av bombningar. Den ligger vid den viktiga motorvägen M5 som går mellan huvudstaden Damaskus och landets näst största stad Aleppo.

Även väster om Aleppo rycker regeringsstyrkor fram och återtar områden som tidigare kontrollerats av rebellgrupper, däribland den al-Qaidakopplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham som till största delen kontrollerar regionen.

Eldupphör

Staden var 2011 en av de första i Idlib där motståndet mot regeringen i Damaskus restes. Under det första året tog rebeller som slogs mot president Bashar al-Assads styre kontroll över staden.

Ryssland och Turkiet stödjer varsin sida i konflikten. För ett par veckor sedan inleddes ett eldupphör som förhandlats fram mellan de två länderna. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Ryssland för att inte hålla eldupphöret.

Hundratusentals på flykt

Sedan i december har våldet i landets nordvästra delar enligt FN tvingat 388 000 människor på flykt under regeringssidans framryckningar. Många civila har tvingats söka sig närmare den turkiska gränsen längre norrut.

– Vi är oroade för säkerhet och skydd för över tre miljoner civila i Idlib, säger David Swanson vid FN.

De senaste våldsamheterna förvärrar en av de värsta humanitära katastroferna under det nio år långa kriget, varnar hjälporganisationer.

Regimstyrkor kontrollerar nu runt 70 procent av Syrien och har upprepade gånger lovat att återta hela landet. Efter att Maarat al-Numan återtagits planerar militären nu att fortsätta striderna "tills all syrisk mark har rensats från terrorism", som en talesperson uttrycker det.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Syrien och Libyen i fokus i Trumpsamtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Aleppo

Damaskus

Idlib

Syriska människorättsobservatoriet