Kongo-Kinshasa

Extremister bakom massaker i Kongo-Kinshasa

Av: 

TT

FN-styrkor deltar i en insats mot bland andra extremiströrelsen ADF i Kongo-Kinshasa 2016. Arkivbild.

Foto: MONUSCO/Force via AP/TT

NYHETER

Den islamistiska extremistmilisen ADF har i ett nytt angrepp mot civilbefolkningen i Beniregionen i Kongo-Kinshasa dödat över 20 människor.

ADF är en relativt sett liten grupp som ligger bakom morden på över 1 000 civila de senaste åren.

24 kroppar har hittats på fyra platser i närheten av staden Oicha i östra Kongo-Kinshasa, uppger Donat Kibwana som administrerar det lokala styret. Ett samarbetsprojekt mellan organisationerna The Congo Research Group och Human Rights Watch anger dock dödstalet till 19.

Torsdagens makabra fynd ökar antalet dödsoffer för jihadistattackerna till över 60 personer bara den senaste veckan, enligt myndigheterna.

Regeringsstyrkor har den senaste tiden trappat upp insatserna mot ADF, som har sitt ursprung i grannlandet Uganda. Extremisterna har svarat med massakrer mot civila, ofta utförda med machetes.

FN-experter bedömer att extremisternas antal uppgår till omkring 450 personer. Men den relativt sett lilla gruppen tros ligga bakom morden på över 1 000 civila i Beni sedan oktober 2014.

Milisen härrör ur en rebellrörelse som bildades i opposition mot den ugandiske presidenten Yoweri Museveni. 1995 fick ADF fäste i östra Kongo-Kinshasa, och tycks ha upphört med attacker i Uganda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

FN: Våld i Kongo-Kinshasa kan vara folkmord

Så högt är priset – för framtidens teknik

ÄMNEN I ARTIKELN

Kongo-Kinshasa

Yoweri Museveni