Fler yngre planerar hemester i sommar

Sommarsemestern hägrar runt hörnet för många.

I år väljer en stor del att ”hemestra” – framförallt yngre, enligt en Novusundersökning.

Men bland 50-plussarna är suget efter utlandsresor något större än hos genomsnittsbefolkningen.

Sedan 13 juni är det fritt fram för symtomfria personer att resa inom Sverige. Men trots det planerar så många som sex av tio svenskar att ”hemestra”, det vill säga tillbringa semestern hemma där man bor, visar en färsk Novus-undersökning.

Bland de yngre mellan 18 och 29 år, är det nästan sju av tio som tänker fira semestern hemma.

Drygt två av fem svarar att man planerar att resa inom Sverige.

– Ett resultat som är väldigt slående är att man inte avser att åka utomlands. Ett normalt år hade nästan varannan svensk rest utomlands men i år är det knappt en av tio, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren affärschef på Landshypotek Bank som ligger bakom undersökningen.

Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Lanshypotek Bank.
Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Lanshypotek Bank.

Fler äldre planerar utlandssemestrar

Äldre personer, mellan 50 och 64 år, svarar att de i något högre utsträckning planerar att resa utomlands än resten av befolkningen, med elva procent jämfört med åtta procent.

– Något som vi tycker sticker ut är att de som ändå har tänkt resa utomlands är de lite äldre. I stället är det 18–29-åringarna som verkar ha påverkats allra mest av diskussionerna om restriktioner medan de lite äldre kanske här är mer riskbenägna, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Trädgårdspyssel och husrenoveringar

I och med coronapandemin har också hemmafixet fått ett uppsving. Fler än vanligt kommer att ägna semestern åt att pyssla i trädgården, renovera hemma och upptäcka utflyktsmål i närområdet, enligt undersökningen. Samtidigt svarar färre än vanligt att man kommer att äta gott på restaurang och åka på längre inrikesresor.

Och kanske kommer coronasommaren 2020 få fler att fundera över sina framtida semestervanor, tror Catharina Åbjörnsson Lindgren.

– Det blir intressant att se vad det här kommer betyda för den lokala besöksnäringen. Vanligtvis åker nästan hälften utomlands på sommaren. Kommer det se ut så när när man väl fått se vad ens närområdet har att ge? Det här kanske blir en ögonöppnare för många, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE