Mordet på Wilma, 17

Åklagaren krävde livstid för mordet på Wilma, 17

Försvarsadvokaten: Det saknas svar på när, var och hur

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

UDDEVALLA. Åklagaren yrkade på livstid för mördade Wilmas expojkvän under den sista rättegångsdagen.

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell yrkade på att åtalet mot hennes klient skulle ogillas.

– Den misstänkte kan inte dömas för mord och inte heller för det alternativa yrkandet. Det saknas svar på när, var och hur, sa Rämsell under sin slutplädering.

På tisdagen avslutades rättgången mot den 23-åring som åtalats för mord och brott mot griftefriden i Uddevalla tingsrätt. Ett stort medieuppbåd och anhöriga till Wilma Andersson följde när åklagare och försvarare höll slutplädering.

Åklagare Jim Westerberg menar att 23-åringen har mördat och styckat sin ex-flickvän, 17-åriga Wilma Andersson. Motivet ska vara att hon ville lämna honom och/eller svartsjuka.

Westerberg vill se livstidsfängelse för 23-åringen. Han poängterade att mannen tycks iskall inför det inträffade.

– Han visar ingen ånger. Det är viktigt att lyfta fram, sa åklagare Jim Westerberg.

Kan inte avgöra hur hon dog

Det stora dilemmat för åklagaren har varit att det inte gått att fastställa en dödsorsak. På grund av att endast en kroppsdel har återfunnits, Wilmas huvud, kan rättsläkarna inte avgöra exakt hur hon dog. Vilket är en viktig pusselbit för att fälla den misstänkte för mord.

Jim Westerberg anser ändå att bevisen är tillräcklig. Många blodspår i lägenheten och ett fotavtryck från den misstänkte i blod placerar honom på platsen. Han var dessutom den siste som såg Wilma i livet och han har inte gett en trovärdig förklaring till vad som hänt.

Dessutom anser Westerberg att man inte kan bortse från det faktum att Wilmas värdesaker var kvar i pojkvännens lägenhet och att det var där polisen till slut hittade en kroppsdel.

Polisen genomsökte den misstänkte 23-åringens lägenhet i mitten av maj.

Frän kritik

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell menar, å andra sidan, att bevisen inte håller.

– Den misstänkte kan inte dömas för mord och inte heller för det alternativa yrkandet. Det saknas svar på när, var och hur, sa hon under sin slutplädering.

Det finns för många luckor i den teknisk bevisningen, anser Rämsell och är mycket kritisk till att ett avtryck av en handflata som hittas inte skickats på analys till NFC, Nationell forensiskt centrum.

WIlma Andersson.

Kritiken mot hur åklagaren har skött ärendet är frän, från Rämsell. Det har inte varit en objektiv utredningen utan åklagaren har bara lagt vikt vid bevis som bekräftar hypotesen att 23-åringen mördat, menar hon.

Rämsell poängterade också att den misstänkte inte har bettet sig som en mördare – han har varit alldeles för lugn.

– Han släpper in familjen till den som han i så fall ska ha mördat på söndagen, inte en gång utan två gånger, säger hon.

– Är det ett rimligt agerande om han har dödat den de letar efter och dessutom, enligt åklagaren, förvarar huvudet i garderoben?

Däremot var Beatrice Rämsell inte lika tvärsäker på sin klients oskuld när det kom till styckningen. Hon har ingen förklaring till varför han hade Wilmas huvud i sin garderob.

– Griftefriden är ett mysterium för mig, sa hon.

Rämsell avslutade sin plädering med att kräva att åtalet ogillas och att hennes klient ska försättas på fri fot.

Tillförordnad lagman Arne Åkerström lämnade en öppning för att ett frö om rimlig tvivel kan ha såtts. Han avslutade rättegången med att säga att beslut i häktningsfrågan meddelas under onsdagen kl 14.

Misstänkte gärningsmannen på McDonalds.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Ex-pojkvännen trodde hon var djävulen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Wilma, 17

Uddevalla

Mord