Åklagaren krävde livstid för mordet på Wilma, 17

Försvarsadvokaten: Det saknas svar på när, var och hur

UDDEVALLA. Åklagaren yrkade på livstid för mördade Wilmas expojkvän under den sista rättegångsdagen.

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell yrkade på att åtalet mot hennes klient skulle ogillas.

– Den misstänkte kan inte dömas för mord och inte heller för det alternativa yrkandet. Det saknas svar på när, var och hur, sa Rämsell under sin slutplädering.

På tisdagen avslutades rättgången mot den 23-åring som åtalats för mord och brott mot griftefriden i Uddevalla tingsrätt. Ett stort medieuppbåd och anhöriga till Wilma Andersson följde när åklagare och försvarare höll slutplädering.

Åklagare Jim Westerberg menar att 23-åringen har mördat och styckat sin ex-flickvän, 17-åriga Wilma Andersson. Motivet ska vara att hon ville lämna honom och/eller svartsjuka.

Westerberg vill se livstidsfängelse för 23-åringen. Han poängterade att mannen tycks iskall inför det inträffade.

– Han visar ingen ånger. Det är viktigt att lyfta fram, sa åklagare Jim Westerberg.

Kan inte avgöra hur hon dog

Det stora dilemmat för åklagaren har varit att det inte gått att fastställa en dödsorsak. På grund av att endast en kroppsdel har återfunnits, Wilmas huvud, kan rättsläkarna inte avgöra exakt hur hon dog. Vilket är en viktig pusselbit för att fälla den misstänkte för mord.

Jim Westerberg anser ändå att bevisen är tillräcklig. Många blodspår i lägenheten och ett fotavtryck från den misstänkte i blod placerar honom på platsen. Han var dessutom den siste som såg Wilma i livet och han har inte gett en trovärdig förklaring till vad som hänt.

Dessutom anser Westerberg att man inte kan bortse från det faktum att Wilmas värdesaker var kvar i pojkvännens lägenhet och att det var där polisen till slut hittade en kroppsdel.

Polisen genomsökte den misstänkte 23-åringens lägenhet i mitten av maj.
Polisen genomsökte den misstänkte 23-åringens lägenhet i mitten av maj.

Frän kritik

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell menar, å andra sidan, att bevisen inte håller.

– Den misstänkte kan inte dömas för mord och inte heller för det alternativa yrkandet. Det saknas svar på när, var och hur, sa hon under sin slutplädering.

Det finns för många luckor i den teknisk bevisningen, anser Rämsell och är mycket kritisk till att ett avtryck av en handflata som hittas inte skickats på analys till NFC, Nationell forensiskt centrum.

WIlma Andersson.
WIlma Andersson.

Kritiken mot hur åklagaren har skött ärendet är frän, från Rämsell. Det har inte varit en objektiv utredningen utan åklagaren har bara lagt vikt vid bevis som bekräftar hypotesen att 23-åringen mördat, menar hon.

Rämsell poängterade också att den misstänkte inte har bettet sig som en mördare – han har varit alldeles för lugn.

– Han släpper in familjen till den som han i så fall ska ha mördat på söndagen, inte en gång utan två gånger, säger hon.

– Är det ett rimligt agerande om han har dödat den de letar efter och dessutom, enligt åklagaren, förvarar huvudet i garderoben?

Däremot var Beatrice Rämsell inte lika tvärsäker på sin klients oskuld när det kom till styckningen. Hon har ingen förklaring till varför han hade Wilmas huvud i sin garderob.

– Griftefriden är ett mysterium för mig, sa hon.

Rämsell avslutade sin plädering med att kräva att åtalet ogillas och att hennes klient ska försättas på fri fot.

Tillförordnad lagman Arne Åkerström lämnade en öppning för att ett frö om rimlig tvivel kan ha såtts. Han avslutade rättegången med att säga att beslut i häktningsfrågan meddelas under onsdagen kl 14.

Misstänkte gärningsmannen på McDonalds.
Misstänkte gärningsmannen på McDonalds.
Skriv inlägg
 • Susanna Nygren

  Jag måste avrunda här nu då vakterna vill stänga salen. Tackar så mycket för att ni har följt oss i dag. Vi ser fram emot beslut i morgon kl 14. 

 • Tack för suverän rapportering! Så sjukt duktig! Brukar man inte ta ställning direkt till häktning eller ej? Annars brukar de betyda att rimligt tvivel såtts ju?? Inte klokt

  Kia

  Jag tackar och tackar för att ni följt! Det är lite olika. Ibland kommer beskedet samma dag efter överläggning. Men som du säger, det kan vara så att rimlig tvivel har såtts. Det vet vi inte ännu.

  Susanna Nygren
 • Susanna Nygren

  Troligtvis kommer besked om när dom faller i morgon. Vi får återkomma med ett datum för dom. Jag ska ringa domaren efter liverapporteringen och försöka få svar.

 • Susanna Nygren

  Domaren sa inte något om att dom kommer att avkunnas i morgon – utan det rör sig om beslutet huruvida han ska kvarstanna i häkte innan dom faller eller inte. 

 • Susanna Nygren

  Det ser alltså ut som om rätten kommer avlägga beslut om häktningsfrågan imorgon.

Publisert:

LÄS VIDARE