Nordkorea

Nordkorea bryter all kontakt med Sydkorea

Av: 

TT

Den högt uppsatta nordkoreanska politikern Kim Yo-Jong, syster till diktatorn Kim Jong-Un, i bild i ett sydkoreanskt tv-inslag.

Den högt uppsatta nordkoreanska politikern Kim Yo-Jong, syster till diktatorn Kim Jong-Un, i bild i ett sydkoreanskt tv-inslag.

Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

NYHETER

Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea, meddelar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Vi har kommit till slutsatsen att det inte finns något behov av att sitta ansikte mot ansikte med de sydkoreanska myndigheterna och det finns ingen fråga att diskutera med dem, eftersom de bara har väckt vår ilska", heter det enligt KCNA.

Instruktionen kommer från styrande Koreas arbetarpartis centralkommitté, efter ett möte där bland andra den högt uppsatta politikern Kim Yo-Jong, syster till diktatorn Kim Jong-Un, deltagit. Det heter att förhållningssättet mot Sydkorea "grundligt bör förändras till det mot en fiende".

Orsaken till att kontakterna med grannlandet bryts uppges vara "fientlighet" från sydkoreanskt håll, skriver KCNA.

Den senaste tiden har en rad hätska uttalanden kommit från Nordkorea sedan avhoppare i syd skickat regimkritiska flygblad över gränsen med hjälp av ballonger.

Trots tre toppmöten mellan de koreanska ledarna Kim Jong-Un och Moon Jae-In under 2018 är relationen mellan de två länderna frostig och det senaste beskedet från Nordkorea innebär ett bakslag i ansträngningarna att försöka övertyga landet att ge upp sitt kärnvapenprogram i utbyte mot lättade sanktioner.

"Regelbundna kommunikationskanaler behövs som mest under en kris och det är av den anledningen Nordkorea bryter dem, för att skapa en atmosfär av ökad risk" skriver Daniel Wertz från den amerikanska organisationen NCNK (National Committee on North Korea), på Twitter. Han säger att det inte är första gången som Pyongyang använder sig av den här sortens hotfulla taktik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Nordkorea kapar kommunikationen med Sydkorea

Kim Jong-Un är tillbaka – ledde militärmöte

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

Sydkorea

Moon Jae-In

Kim Jong-Un