Flera sexköpare greps i Uppsala efter insatsen

Publicerad 2020-06-16

Fem män kunde gripas misstänkta för sexköp efter polisen särskilda insats.

Polisen genomförde nyligen en särskild insats mot sexhandeln i Uppsala.

Efter tillslag mot flera lägenheter har fem män gripits misstänkta för sexköp.

– Det kan bli flera insatser och fler gripanden, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Det var den 5:e juni som polisen genomförde sin särskilda insats mot sexhandel i centrala Uppsala.

Efter spaningar på olika sexsajter riktades insatsen mot två lägenheter där fyra av männen, en i 40-års åldern och tre i 25-års åldern, kunde gripas.

– Männen greps och förhördes, men har sedan släppts i väntan på utredning, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, som också berättar att samtliga kvinnor är utländska.

– Det rör sig om kvinnor från en fattig del av Europa. Två av kvinnorna har berättat att man har försökt sälja sex i hemlandet för att kunna försörja sig själv och sin familj, men att det helt enkelt inte har varit lönsamt. Därför har man i stället vänt blickarna utomlands.

Vet ni varför man just valt Sverige?
– Enligt de två kvinnorna så valde man Sverige för att det var det enda landet i Europa som inte har haft stängda gränser under coronapandemin.

Fler insatser mot sexhandeln att vänta

Så sent som i lördags greps den femte mannen som var i 50-års åldern, och polisen utesluter inte att det kan bli flera gripanden.

– Allt beror på vad som händer under sommaren, vilka prioriteringar som måste göras, men klart är att det finns en ambition att det ska bli fler insatser och gripanden, säger Jonas Eronen och fortsätter.

– Vi jobbar hela tiden med att försöka utveckla arbetet mot denna brottskategorin, vi måste bli bättre med tanke på läget i Uppsala, och att många unga tjejer far illa.

Har situationen med coronaviruset påverkat läget?
Det var en svacka i antalet annonser under någon vecka i april, men nu är det i det närmaste lika många som tidigare.

Vad kan du säga mer om de här adresserna där männen kunde gripas?
– Det handlar om två lägenheter som har hyrts via en av de större uthyrnings-sajterna, och det är tack vare polisens underrättelseavdelning som har lyckats få fram de här adresserna och också kunna göra flera gripanden.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Så får kvinnorna hjälp efter gripandet

I samband med att de fem männen gripits har också de utländska kvinnorna erbjudits hjälp.

– De har erbjudits hjälp av polisen och andra samhällsinstanser, till exempel Socialtjänsten och NMT:s regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel, fortsätter Jonas Eronen.

– Prostitution går ofta hand-i-hand med den organiserade brottsligheten. Varje sexköp är ett övergrepp, vilket gör det ännu viktigare att vi får dessa kvinnor undan från gatan – och den här miljön där de far väldigt illa av denna brottslighet.