Australien

Australien lättar på fler restriktioner

Av: 

TT

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Foto: Lukas Coch/AP/TT

NYHETER

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att flera delstater från och med nästa månad kommer att kunna lätta på coronarestriktioner, rapporterar ABC News.

Enligt landets högste medicinskt ansvarige, Brendan Murphy, är vissa delar av Australien helt fria från coronasmitta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Och nu annonseras ytterligare lättnader av restriktioner.

Bland annat kommer tillställningar på sportarenor och festivaler kunna genomföras i vad som kallas fas tre. Det innebär att anläggningar som kan ta emot upp till 40 000 besökare får fyllas till upp till 25 procent av sin kapacitet. Men det är fortfarande delstaterna och territorierna själva som avgör när fas tre ska börja gälla.

– Det krävs ett stort, öppet område. Man kommer att behöva placera folk på lagom avstånd (från varandra), säger Morrison enligt ABC.

Även utländska studenter – som är viktiga för ekonomin – ska tillåtas att återvända till Australien, åtminstone vissa och bara till de delstater som även öppnar sina inre gränser, vilket Morrison uppmanar till.

– Jag har gjort det klart för delstater och territorier i dag att om det inte får komma någon till din delstat från Sydney så kan det inte komma någon till din delstat från Singapore. Om ni vill öppna gränserna för internationella studenter så måste de öppnas för australier, säger han enligt SBS News.

Delstaten New South Wales, med Sydney som huvudstad, har pressat den federala regeringen att låta studenter som är fast utomlands att återvända till Australien.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Australien väntas snart vara virusfritt

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien

Scott Morrison

Coronaviruset

Sydney