Coronasymtom kan vara något annat än covid-19

Har du känt dig corona-sjuk med trötthet och svettningar under tid längre än två veckor?

Kanske är det inte covid-19 du har trots allt – utan kan vara något annat. Man utreder till exempel om det kan vara ångest.

Om man får milda coronasymtom försvinner de i regel efter 14 dagar.

Men det finns människor som upplever sig sjuka betydligt längre än så.

Vad det beror på håller forskare just nu på att försöka ta reda på. Det skulle exempelvis kunna bero på bakomliggande sjukdomar som kommit upp till ytan på grund av covid-19, eller att immunsystemet reagerar på ett oönskat sätt genom att starta en inflammation i kroppen. Eller så kan det finnas en psykologisk förklaring, skriver Dagens Nyheter.

Diffus huvudvärk, domningar, långvarig trötthet, magproblem och smärta som flyttar runt mellan olika kroppsdelar är några av de symtom som nämns i grupper på sociala medier där medlemmarna upplever sig ha seglivad corona.

Även pirr i kroppen, hjärtklappning och svettningar.

– Det är symtom som också finns beskrivet vid ångestsyndrom. Men om de också kan uppkomma som resultat av covid-19-sjukdom vet vi inte säkert i dag, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet i Solna, till DN.

Han understryker samtidigt att det är viktigt att ta de som upplever besvären på allvar – med tanke på hur lite man fortfarande vet om det nya coronaviruset.

Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin på Karolinska institutet i Solna.
Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin på Karolinska institutet i Solna.
Publisert:

LÄS VIDARE