14 döda i covid-19 på äldreboende

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

57 personer har dött i sviterna av covid-19 på äldreboenden i Uppsala kommun, enligt kommunens senaste siffror.

Värst drabbat är Bernadotte i Valsätra.

”Vi följer alla riktlinjer, alla rekommendationer”, säger verksamhetschefen Pip Engkvist.
Foto: Privat
”Vi följer alla riktlinjer, alla rekommendationer”, säger verksamhetschefen Pip Engkvist.

På Bernadotte har var sjätte person, totalt 14 personer, avlidit med bekräftad covid-19 under våren. Vad det beror på kan inte verksamhetschefen Pip Engkvist svara på.

– Vi fick corona första gången i april och då visste världen inte så mycket om corona, säger hon.

Har skärpt rutinerna

Hon berättar att personalen följer alla riktlinjer och har ändrat sina rutiner när Folkhälsomyndigheten kommit med nya rekommendationer. De har till exempel plockat bort fläktarna som de använde i början av sommaren och jobbar numera alltid med visir när de är nära de äldre för att skydda dem.

Att flera personer ryckts ifrån dem märks på de boende, enligt verksamhetschefen, även om en del äldre inte visar sina känslor så tydligt på grund av olika former av demenssjukdomar.

– De märker när personen som alltid sitter bredvid vid frukostbordet plötsligt är borta. Det är självklart att det känns. De blir ledsna.

Andra boenden i kommunen har inte haft några dödsfall hittills, enligt kommunens senaste siffror som sträcker sig fram till 22 juni. På Höganäs och Stenhagen har ingen dött med bekräftad covid-19, även om viruset tagit sig in även där.

Publicerad:

LÄS VIDARE