Kevinfallet: ”Plåster på såren”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bröderna som pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998 kräver tio miljoner kronor var. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Bröderna som pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998 kräver tio miljoner kronor var. Arkivbild.

Tio miljoner kronor var. Det kräver bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som felaktigt pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998.

– Vi kommer inte att få tillbaka vår barndom och minnen efter dessa tjugo år, men något vill man ha som plåster på såren, säger Christian Karlsson till P4 Värmland.

Bröderna har skickat in en ansökan till Justitiekanslern (JK). I första hand vill de ha ersättning för ideell skada och i andra hand ersättning "ex gratia" (av nåd). I ansökningarna om ersättning skriver de bland annat att de genom polisens agerande under utredningen liksom att de pekades ut som skyldiga till mord helt berövats en normal uppväxt och ett normalt liv.

– Det har varit självklart att begära skadestånd. Det har gjorts så grova fel från alla möjliga håll, säger Christian Karlsson.

– Men det spelar ingen roll om vi får en krona eller hundra miljoner. Vi kommer ändå inte att få tillbaka vår barndom.

Undantag möjligt

Men det är inte självklart att bröderna kommer att få skadestånd. Fredrik Bergman är chef för Centrum för rättvisa som drivit flera skadeståndsärenden mot staten.

– Om man begär skadestånd för något som har hänt mer än tio år tillbaka i tiden så är risken stor att staten kommer att säga nej med hänvisning till preskription.

Preskriptionstiden är tio år och för bröderna har den för länge sedan passerats. Men det finns möjlighet till undantag.

– Det har på senare år i praxis kommit ett antal undantag från den tioåriga preskriptionstiden. Men generellt sätt är det svårt för enskilda att få upprättelse för påstådda kränkningar som ligger längre tillbaka i tiden, säger Fredrik Bergman.

Ex gratia

I stämningsansökan begär bröderna också ersättningen "ex gratia". Om det finns särskilt ömmande skäl kan regeringen ge ersättning utan någon skyldighet att göra det enligt lagens regler.

– "Ex gratia" innebär att det ligger utanför det formella regelverket. Det innebär att man begär ersättning trots att man enligt lagen inte har rätt till det, säger Fredrik Bergman.

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika i augusti 1998. Till en början utgick polisen från att det handlade om en olycka, men började senare utreda om döden kunde ha orsakats av andra barn. I mitten av oktober gick polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin. Men våren 2017 presenterade SVT och DN uppgifter som ledde till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnade förundersökningen i fallet.

I den påföljande utredningen friades de båda bröderna helt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN