Regioner har svårt att klara av smittspårning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera regioner hinner inte med att smittspåra. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Flera regioner hinner inte med att smittspåra. Arkivbild.

Regionerna har fått i uppdrag att kartlägga hur coronaviruset har spridits till de som bekräftats smittade, det som kallas smittspårning.

Men vissa regioner har svårt att klara av arbetsmomentet som innebär att kontakta vänner, familj och kollegor till de som testat positivt och då läggs ansvaret i stället på patienterna själva, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är så pass stor volym som vi snackar om nu, vi talar om upp till hundra nya per dag. Det är för omfattande för sjukhuspersonal just nu att sitta och ringa runt, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid region Uppsala, till radion.

På liknande sätt är det exempelvis i Östergötland och i region Stockholm, där nära 2 000 testas positivt varje vecka.

– Våra smittspårare ska kunna ta alla kontakter. Men om patienten själv säger att jag kan ringa familj och nära vänner, då får de göra det, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i region Västerbotten.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN