SVT:s svar efter debattkritiken: Blev inte så bra för tittarna

Morgan Johansson (S): Räds inte debatter

Morgan Johansson (S) vägrade debattera migration med Moderaterna i SVT:s Morgonstudion – varpå SVT fick kritik för att ha gått med på kravet.

– Det blev inte så bra för tittarna, säger stf ansvarig utgivare Judit Ek.

På Twitter slår Johansson tillbaka och säger att han inte ”räds debatter”.

De strandade migrationsförhandlingarna mellan S och M togs på tisdagsmorgonen upp i SVT:s Morgonstudion. På plats fanns såväl justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) som Moderaternas migration- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Men någon debatt blev det inte. Morgan Johansson vägrade nämligen och hade på förhand meddelat det till SVT.

Den uteblivna debatten väckte känslor, inte minst på Twitter, och Maria Malmer Stenergard är kritisk till ministerns agerade.

– Det kändes helt bisarrt att sitta mittemot varandra och inte få debattera. Sveriges statsbärande parti vägrar diskutera en av de viktigaste frågorna, säger hon.

Maria Malmer Stenergard (M) riktar stark kritik mot Morgan Johanssons (S) agerande.
Maria Malmer Stenergard (M) riktar stark kritik mot Morgan Johanssons (S) agerande.

Förvånad i sändningen

Maria Malmer Stenergard kände innan sändningen till att ministern inte ville debattera.

– Informationen som vi fick var att det skulle bli mer som ett samtal med möjlighet att bemöta hans påstående. Jag blev förvånad i sändningen när jag inte fick det, säger hon.

Hon har inte fått någon förklaring till den uteblivna debatten och har inte haft kontakt med Morgan Johansson efter sändningen.

– I förlängningen blir det ett demokratiproblem. Vi vet att det i opinionen finns ett stort stöd för minskad invandring. Om en av de viktigaste frågorna inte diskuteras kan det få enorma konsekvenser, säger Maria Malmer Stenergard.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vägrade debattera i SVT:s ”Morgonstudion”.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vägrade debattera i SVT:s ”Morgonstudion”.

SVT: Ett undantag

Enligt Judit Ek, ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter, är det inte ovanligt att liknade krav ställs. Men att SVT går kraven till mötes hör till undantagen, menar hon.

– Vi brukar säga konsekvent nej. Men det finns undantag. Det är tillfällen då det är en person som publiken verkligen vill höra. Nu var det migrationsministern som inte hade blivit intervjuad. Vi gick med på detta, men var transparenta med att säga att det var hans krav att inte ha en debatt, säger hon.

SVT har efter sändningen diskuterat situationen och rutiner för framtiden.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade. Sedan diskuterar vi var ribban ska ligga för att gå med på sådana här krav. Det är viktigt att den ribban ska ligga väldigt högt, säger Judit Ek.

Johansson: Räds inte debatter

Morgan Johansson kommenterar själv kritiken på Twitter:

”Jag bjöds in till ett samtal med Ulf Kristersson (M) om de brutna förhandlingarna. Men han ville inte ställa upp. Varför får ni fråga honom om. Jag meddelade ändå att jag gärna ställde upp på en intervju och en utfrågning. Men när jag tillfrågades om att debattera migrationskommitténs arbete, så sa jag nej, eftersom jag inte sitter i kommittén”, skriver Johansson som själv inte tycker att avböjandet var något anmärkningsvärt.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår – ’debatten om debatten’. Och nej, jag räds inte debatter. Jag har deltagit i hundratals debatter mot alla möjliga partier över 30 år – i media, i riksdagen, på offentliga möten. Det kommer jag naturligtvis att fortsätta att göra”, skriver han avslutningsvis.

Publisert:

LÄS VIDARE