Donald Trump om demonstrationerna: ”De vill radera vår kultur”

Fokuserade på Black lives matter under sitt tal

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:

Vågen av antirasistiska protester efter George Floyds död är ett hot mot USA.

Det var president Donald Trumps budskap i sitt tal till nationen, där han varnade för den ”nya vänsterextrema fascismen”.

– Det pågår en skoningslös kampanj för att utplåna vår historia, förtala våra hjältar, radera våra värderingar och indoktrinera våra barn, säger Donald Trump.

Över 7 500 personer hade samlats vid Mount Rushmore, South Dakota, för att höra president Donald Trumps tal inför firandet av USA:s nationaldag den 4 juli.

Landet plågas svårt av corona, med rekordsiffror över antal nya smittofall varje dag, men presidenten nämnde knappt pandemin alls.

President Trump.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
President Trump.

I stället ägnade Trump sin tid vid podiet åt att kritisera Black lives matter-demonstrationerna och den debatt som följt efter att afroamerikanen George Floyd, 46, dödades av polis.

”Farlig rörelse”

Demonstranterna, som bland annat vill ta bort sydstatsymboler och som har rivit statyer av personer kopplade till slaveriet, hotar hela USA:s grundsystem, menade Trump.

– Vi kommer att exponera den här farliga rörelsen, skydda vår nations barn mot deras övergrepp och bevara vårt älskade amerikanska levnadssätt. Det pågår en skoningslös kampanj för att utplåna vår historia, förtala våra hjältar, radera vår kultur och våra värderingar och indoktrinera våra barn, sa presidenten och fortsatte:

– I våra skolor, i våra nyhetsmedier, till och med i företagens styrelserum finns en ny vänsterextrem fascism som kräver total underkastelse. Om ni inte talar deras språk, upprepar deras mantran eller följer deras bud kan ni bli censurerade, svartlistade, förföljda och straffade. Det kommer inte att hända.

– Not on my watch! ropade en i publiken.

– Sant. Väldigt sant. Det är av den anledningen jag har utfärdat en federal order om att folk som förstör monument och statyer ska dömas till minst tio år i fängelse, svarade Donald Trump, till publikens jubel.

Foto: Stephen Groves / TT NYHETSBYRÅN
Det var många protester mot president Trump i samband med talet.

Ursprungsbefolkning demonstrerade

Efter talet följde fyrverkerier och nationalsången.

Samtidigt demonstrerade flera, bland annat invånare från den amerikanska ursprungsbefolkningen som bor i området, genom Keystone för att protestera mot presidentens tal.

Innan Trump lämnade South Dakota spreds en bild på sociala medier av presidentens kampanjassistenter, skriver New York Times.

Där hade Donald Trumps ansikte redigerats in i berget i Mount Rushmore, bredvid de tidigare presidenterna Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington och Thomas Jefferson.

Publicerad:

LÄS VIDARE