Larmet från Norrbotten – flockimmuniteten kanske aldrig kommer

Målet var att uppnå flockimmunitet i Norrbotten.

Nu visar en studie att det kanske aldrig blir verklighet i flera svenska län.

– Det är nog så att vi kommer få dras med det här under en ganska lång tid, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Region Norrbotten har nyligen genomfört en studie på hur många som har antikroppar mot corona i regionen.

Resultatet är lägre än vad författarna hade hoppats på: 1,9 procent.

Studien drar slutsatsen att ”någon flockimmunitet inte kan bli aktuell under lång tid, om någonsin”.

De spekulerar även i att fler delar av landet kan vara i samma situation.

– Det var ett förvånansvärt lågt reslutat. Skulle jag ha chansat innan skulle jag ha gissat på att vi skulle ligga mellan fem och tio procent, säger regionens smittskyddsläkare och en av författarna till studien, Anders Nystedt.

Bara 1,9 procent har antikroppar i Region Norrbotten.
Bara 1,9 procent har antikroppar i Region Norrbotten.

Coronan kan stanna länge

Studien slår också fast att vi antagligen kommer leva med corona under en lång tid framöver.

– Det är nog så att vi kommer få dras med det här under en ganska lång tid. Spåkulan har varit grumlig och det är den fortfarande, säger Anders Nystedt.

I april sa Anders Nystedt att målet var att nå en flockimmunitet, enligt SVT. Men resultatet av den här studien har fått Region Norrbotten att tänka om. Nu ligger regionens fokus på att testa så många norrbottningar som möjligt.

– Det pratades om att man skulle behöva komma upp i en 20 till 30 procent med antikroppar innan man kunde komma upp i någon slags flockimmunitet. Om vi har knappt två procent på tre månader kommer det ta väldigt lång tid att uppnå, säger Anders Nystedt.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, via länk på myndigheternas gemensamma pressträff.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, via länk på myndigheternas gemensamma pressträff.

Låg smitta i Norrbotten

Studien genomfördes på 500 slumpmässigt utvalda norrbottningar mellan 20 och 80 år. Om resultatet är representativt för hela regionen innebär det att omkring 3 500 av de 250 000 invånarna i norrbotten har haft covid-19.

– Det vi kan se är att social distansering har fungerat väldigt bra i Norrbotten. Att bara två procent har fått antikroppar är ju inte bra, men det betyder också att väldigt få har blivit sjuka, säger Anders Nystedt.

Han tror inte det låga antalet med antikroppar beror på att folk har blivit sjuka och inte fått antikroppar utan menar att det är få människor som är i den situationen.

Studien gjordes i slutet av maj och början av juni. Något som inte finns med i den här studien är det stora coronautbrottet i Gällivare.

Norrbotten larmar om att man kanske aldrig uppnår flockimmunitet.
Norrbotten larmar om att man kanske aldrig uppnår flockimmunitet.

Representativt för fler regioner

Enligt studien är det här inte bara något som gäller för Norrbotten. Forskarna menar också att resultatet kan vara representativt för Västerbotten, Värmland och Kalmar.

– Det är lite spekulation utifrån antalet konstaterade fall per invånare. En kritiker kan säga att det beror väldigt mycket på hur många, och vilka, prover för akuta infektion som tagits, säger Anders Nystedt.

PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE