Region Uppsala skruvar upp provtagningen

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

2 000 personer har testats för antikroppar mot covid-19 i Uppsala, om man räknar bort all vårdpersonal.

Det är lika många som kan testa sig på ett par dagar i fortsättningen.

Det tar en vecka att få svar på antikroppstestet.
Foto: LOTTE FERNVALL
Det tar en vecka att få svar på antikroppstestet.

När Region Uppsala öppnade tidsbokningen för antikroppstester för en vecka sedan tog tiderna slut på några minuter. På tisdagskvällen var trycket betydligt svalare på sajten.

– Just nu finns det många lediga tider. 33 procent är bokade, säger Anne Johansson, verksamhetschef för nära vård och hälsa.

– Men jag tror inte att det är på grund av lägre intresse, det är nog bara för att vi fått högre kapacitet. I början hade vi väldigt lite tider vilket gjorde att varje gång någon ville boka in sig såg den att det var fullt. Vi har även uppmanat alla att ha ett visst tålamod.

8,7 procent har antikroppar

På tisdagen hade 12 500 personer kollat om de utvecklat antikroppar, varav 10 500 jobbar inom sjukvården. Totalt hade 8,7 procent av dem testat positivt.

Men om det betyder att närmare en tiondel av Uppsalaborna bär på antikroppar är för tidigt att säga i nuläget.

– Vi har testat så få än så länge så vi kan inte dra några slutsatser, säger Johansson.

Mellan 500 och 1 000 personer kan numera testa sig vid 26 vårdcentraler i länet, men Johansson utesluter inte att ännu fler testas framöver. Det gäller dock enbart personer som är 16 år och uppåt. Föräldrar ska inte boka in sina barn för provtagning, vilket en del gjort under den gångna veckan.

– De utvecklar inte antikroppar i samma utsträckning som vuxna vilket gör att testerna inte säger om de haft en infektion, säger Johansson.

Det är också viktigt att personer som vill testas inte har någon pågående infektion i kroppen. Den som varit sjuk ska låta minst 14 dagar gå innan den testar sig för ett säkert resultat eftersom antikropparna inte utvecklas på en gång.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN