Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Polischef i Vällingby: Risk för hämndaktioner

Av: 

TT

NYHETER

En kvinna i 18-årsåldern har skjutits ihjäl i en bostad i Vällingby i nordvästra Stockholm. Polisen utreder mord – och förbereder sig på eventuella hämndaktioner.

– Det är klart att det kan bli en upptrappning nu, säger en lokal polischef till TT.

Vittnen som hörde skottliknande ljud larmade polisen vid 01.30-tiden natten till onsdag. I samband med detta ska en bil ha lämnat området, enligt uppgifter till polisen.

Under morgonen meddelade polisen att en kvinna hade avlidit av skottskador hon åsamkats i samband med händelsen.

– Personen som sköts är avliden och hennes anhöriga är underrättade, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Ett större område runt bostadshuset i Vällingby har under dagen varit avspärrat enligt TT:s reporter på plats. Polisen har arbetat med hundar innanför avspärrningarna och boende samlades utanför under förmiddagen.

Hörde smatter

– Jag hörde ett smatterliknande ljud och tänkte gud vad var det där. Det lät så himla högt och det var inga fyrverkerier. Då frös vi till lite, det var så nära, säger en kvinna som bor i närheten.

Hon satt på sin balkong med en vän och drack vin när de hörde skotten alldeles i närheten. Många barnfamiljer och äldre personer bor i området, säger kvinnan, som själv har barn.

– Det är jätteläskigt. Skulle det hända något mer skulle vi nog packa ihop och dra härifrån. Det känns inte alls bra att veta att det finns vapen på gatorna här, säger kvinnan.

En man som bor omkring 100 meter från brottsplatsen i Vällingby i Stockholm hörde också skotten.

– Jag var på sjukhuset och kom hem tjugo över ett. Efter tre minuter hörde jag skottlossning, först tänkte jag att det kanske var fyrverkerier. Sedan hörde jag en polishelikopter, då förstod jag att det var skottlossning, säger han.

Har säkrat spår

Han tycker att det som hänt är hemskt.

– Det är ett väldigt lugnt område, alla hälsar på varandra. Sedan blir en ung tjej skjuten. Det är jättesynd, det är jobbigt, säger han.

Polisen har hittat tomhylsor på platsen och det finns även skotthål i ett fönster i det avspärrade området.

En teknisk undersökning har genomförts på brottsplatsen under dagen och vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen pågick fortfarande polisens dörrknackning i området.

– Det är fortfarande några personer som vi inte lycktas komma i kontakt med, så det kommer pågå under den fortsatta dagen, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

En förundersökning om mord har inletts. Ingen är ännu gripen.

"Högst skrämmande"

Lokalpolisområdeschefen i Vällingby, Catrine Kimerius Wikström, ser allvarligt på det som hänt. Vad skjutningen kan vara ett tecken på är svårt att säga i nuläget, säger hon.

– Jag vågar inte riktigt uttala mig om det här är något nytt som vi ser – har man vetat att det funnits fler i lägenheten, har det här varit tänkt att skrämma, eller har det varit riktat för att man velat ha den här utgången?

– Men att man stretchar spelreglerna är högst skrämmande utifrån att man inte skyr några medel. Det är det som vi, som många andra, reagerar mot, fortsätter hon.

TT: Är skjutningen gängrelaterad?

– Personer som varit i lägenheten är för oss kända sedan tidigare, så mycket kan jag säga.

Eventuella hämndaktioner riskerar nu att följa på skjutningen.

– Det är klart att det kan bli en upptrappning nu. Det kan bli hämndaktioner. Vi kartlägger och vi jobbar mycket underrättelsebaserat för att kunna föregå eventuella hämndaktioner, säger Kimerius Wikström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Mördarna kan ha letat i city – kopplas till mordet på 18-årig kvinna

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Mord

Vällingby

Våldsbrott

Vapenbrott

Stockholm

Kriminella nätverk