Därför ska Australien döda två miljoner katter – innan 2020

avNicole Gustafsson

De är Australiens största fiender – katterna. Nu vill landet avliva uppåt två miljoner vilda katter fram till år 2020.

Anledningen? Vildkatterna utgör ett hot mot flera av landets övriga djur.

De är fluffiga och gulliga, men utgör ett dödshot. Det menar i alla fall Australien som bestämt att de ska avliva en större del av landets vildkattspopulationen, som uppskattas ligga på två till sex miljoner katter.

I Queensland, norra delen av Australien, har man tagit jakten på att få bort vildkatter steget längre. Där erbjuds personer en summa på 10 australienska dollar om de avlivar en vildkatt och visar upp dess huvud rapporterar CNN.

Australien är inte ensamma om att ta vildkattsproblemet på stort allvar. I grannlandet Nya Zeeland har miljöaktivister föreslagit en framtid helt utan katter enligt kanalen.

Australien: Vill rädda djuren de älskar

Australien har ett unikt och rikt djurliv. 80 procent av däggdjuren och 45 procent av alla fågelarter som finns i landet finns enbart i det vilda där. Men vildkatterna utgör ett hot mot dessa. Siffror visar på att 1 miljon fåglar och en 1,7 miljoner reptiler dödas varje dag av vildkatter.

– Vi dödar inte katter för att vi hatar katter. Vi måste göra det här valet för att rädda djuren vi älskar och som definierar oss som nation, säger Gregory Andrews som jobbar nationellt med utrotningshotade arter i Australien.

Regeringen, som tillkännagav sin plan 2015, har lovat att ge 5 miljoner dollar för att stödja samhällsgrupper som kan hjälpa dem råda bot med landets vildkattsproblem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Katter