Simmande och utmattad hund hittades 22 mil från kusten

Räddades ombord på oljerigg i Thailand

Han såg ut att ha simmat i dagar.

När den utpumpade hunden till slut upptäcktes från en oljerigg var han 22 mil utanför Thailands södra kust.

Det var i fredags som oljearbetaren Vitisak Payalaw, som jobbade vid en av Chevron Thailands oljeriggar i thailändska bukten, upptäckte den utmattade hunden som kämpade sig igenom vågorna. När Vitisak Payalaw och hans arbetskamrater ropade lyckades hunden simma rakt mot dem.

Vitisak Payalaw berättar i ett Facebookinlägg att när den stackars jycken kom fram till riggen hängde han sig fast, utan att ge ifrån sig ett enda skall eller gnyende.

– Han hade så ledsna ögon. Han tittade hela tiden upp på oss precis som att han ville säga: ”Snälla, hjälp mig!”. I det ögonblicket skulle alla som såg det ha hjälpt till, säger Payalaw till CNN.

Men att få upp hunden ur vattnet var inte lätt. De fyra arbetskamraterna diskuterade hur de bäst skulle göra. Det var bråttom, vågorna växte sig allt högre och kunde när som helst svepa med sig jycken ännu längre ut till havs.

– Jag tänkte att om vi inte skyndade oss, skulle jag inte kunna hjälpa honom. Om han tappade greppet om riggen skulle det ha blivit jättesvårt, säger Payalaw till CNN.

Var helt kraftlös

När de till slut lyckades få upp hunden på riggen med hjälp av ett rep som knutits till en sele skakade hunden som ett asplöv.

– Han såg extremt utmattad ut och var helt kraftlös. Han rörde sig knappt alls. Han kunde inte stå, utan var tvungen att sitta ner hela tiden, sa Payalaw till CNN.

Hunden fick vatten och några köttbitar för att få tillbaka lite av sina krafter. Sedan fick han äntligen vila.

Oljearbetarna tror att hunden kan ha hoppat eller fallit av någon av fiskebåtarna i bukten som gränsar till Thailand, Kambodja, Vietnam och Malaysia.

Vill gärna adoptera hunden

I måndags kunde Boonrod, som betyder ungefär överlevare, äntligen känna fast mark under sina tassar igen. I Songkhla togs han emot med öppna armar av hundrättsgruppen Watchdog Thailand och veterinärer. Runt halsen hade Boonrod en krans av gula sammetsblommor, en symbol för välkomnande och lycka, skriver Times of London.

Hunden ska må bra och hör inte någon ägare av sig står Payalaw först i kön för att adoptera Boonrod, rapporterar Bangkok Post.

– Hans tillstånd har förbättrats. Han håller på att bli starkare och kan le, skriver Payalaw på sin Facebooksida.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN