Ramesh, 40, stoppade terrorist – hyllas som hjälte

Familjefadern Ramesh Raju dog när han hindrade självmordsbombaren från att gå in i pingstkyrkan – och räddade troligtvis livet på 600 personer.

Nu hyllas 40-åringen för sitt agerande.

– Jag är stolt över att han räddade så många liv, säger hans far Velusami Raju.

Det har gått nästan en vecka sedan terrorattackerna i Sri Lanka där nästan 300 personer miste livet.

Nu hyllas tvåbarnspappan Ramesh Raju som en hjälte. Han stoppade självmordsbombaren att ta sig in i Zionkyrkan i Batticaloa, en pingstkyrka på östra Sri Lanka.

Vittnen har berättat att den okända mannen kom bärandes på två väskor varpå Ramesh Raju sa till honom att lämna väskorna utanför. Under argumentationen detonerade sprängladdningen.

Militären hedrade Ramesh

Ramesh Raju blev ett av de 29 personer som miste livet vid kyrkan, 14 av offren var söndagsskolebarn. Men i och med sitt agerande räddade han troligtvis livet på de cirka 600 personer som befann sig inne i kyrkan.

– Han hade kunnat springa för sitt liv, men jag tror att han valde att gå emot självmordsbombaren för att stoppa honom från att gå in i kyrkan, säger Velusami Raju, pappa till Ramesh, till AFP.

– Jag är stolt över att han räddade så många liv, särskilt så många barn.

Vägen till huset där Ramesh Raju bodde är nu full av affischer och fotografier på 40-åringen. Kondoleanserna till hans änka strömmar in.

Flera militärer deltog under begravningen och gjorde honnör vid Rameshs kista.

– Han var en bra man, säger pappan om sin nu döde son.

Systerns familj dog

Familjen förlorade fler personer. Ramesh Raju lillasyster dog också i explosionen, tillsammans med sin man och 1,5-åriga son.

– Jag har förlorat mitt barnbarn, men samtidigt är jag stolt över att min son räddade så många barn så att andra familjer slipper att gå igenom det vi går igenom, säger Velusami Raju.

Gruppen National Thowheeth Jama’ath, NTJ, pekas ut för att ha utfört terrordåden men terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Publisert:

LÄS VIDARE