Lars Norén om Dramaten: Föraktar er

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Dramatikerna Lars Norén och Jon Fosse riktar båda hård kritik mot Dramatens styrelse efter beslutet att säga upp teaterchefen Eirik Stubø.

”Jag föraktar er”, skriver Lars Norén i ett brev, uppger SvD.

Lars Norén, vars föreställning ”Andante” just nu spelas på Dramaten, har skrivit ett brev till styrelsen. Han vill inte återge brevet i sin helhet för Svenska Dagbladet. Det vill han i stället spara till sin fjärde dagbok. Däremot berättar han för tidningen om sin inställning:

– Vad styrelsen har lyckats åstadkomma är en oerhörd förlust för svensk teater. I stället för att stödja Eirik i arbetet med att förändra den historiska ojämlikhetskulturen som tidigare teaterchefer har varit likgiltiga för, har man flytt från sitt ansvar och lämnar efter sig ett moraliskt augiasstall (något mycket vanvårdat, reds anm.). Jag har talat om för dem vad jag anser om dem: Jag föraktar er, säger han till Svenska Dagbladet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lars Norén föraktar Dramatens styrelse, berättar han för Svenska Dagbladet. Arkivbild.

”Konstnärlig katastrof”

Han menar vidare att den bild som återgivits i media av nedläggningen av Jenny Andreassons ”Hamlet” varit förenklad. Dramatens ledning kommunicerade utåt att föreställningen lades ner eftersom Andreasson var sjuk. I en intervju i Dagens Nyheter berättade Andreasson att hon i själva verket var frisk men tystades.

– ”Hamlet” lades ned eftersom det var en konstnärlig katastrof, säger Norén till tidningen.

Skakar på huvudet

Även den norske dramatikern Jon Fosse har skrivit ett brev till Dramatens styrelse:

”Sett utifrån, från Norge, verkar det som om man nu i Sverige – med ett slags populism i botten – önskar att bryta ned de kulturinstitutioner som har gett både Sverige och Norden en högre konstnärlig nivå och vördnad. Först var det Stadsteatern, sedan var det Svenska Akademien och Nobelpriset och nu ska också Dramaten smutsas ned”, skriver Jon Fosse i ett mejl till SvD.

Fosse fortsätter: ”Jag skakar uppgivet på huvudet och förstår inte vad för slags destruktiva krafter som härjar i Sverige nu”.

#MeToo - detta har hänt 00:55
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Dramaten

Jon Fosse