EU

Finansministern rasar över M-utspel

Av: 

TT

NYHETER

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet försöker nu sätta extra press på regeringen att inte gå med på en höjd EU-avgift för Sverige.

Det möter hård kritik från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det här är en värdelös förhandlingsstrategi, säger hon till TT.

I ett gemensamt initiativ i finansutskottet i dag, föreslår de tre partierna att utskottet kräver att regeringen ska meddela övriga EU-länder att den saknar stöd i riksdagen för att låta Sveriges EU-avgift öka.

Enligt EU-kommissionens förslag till ny långtidsbudget för EU skulle Sveriges medlemsavgift öka med cirka 15 miljarder kronor. Regeringen har sagt ifrån att det inte kommer att accepteras, men de tre partierna vill sätta ytterligare press på regeringen att verkligen driva den linjen i budgetförhandlingarna.

Andersson reagerar

Magdalena Andersson framhåller att regeringen inte har någon annan uppfattning i sak.

– I sak har vi samma ingång att hålla nere Sveriges avgift, där har vi precis samma ambition. Och det har varit en styrka att vi har kunnat ha riksdagen bakom oss i de diskussionerna. Men att Sverige nu skulle börja komma med några ultimativa krav, det är en värdelös förhandlingsstrategi, säger hon.

– Det där vet Elisabeth Svantesson (M). Hon har suttit i regeringen och varit med i internationella förhandlingar. Man blir irrelevant, säger Andersson.

Försämrat förhandlingsläge

Enligt finansministern har dagens utspel från de tre partierna redan skadat Sverige i förhandlingarna.

– Det här är en extremt olycklig tajming, för vi är mitt i ett känsligt förhandlingsläge. Bara i dag har vi på finansdepartementet haft flera kontakter med andra länder, och jag kommer att ha kontakt med mina kollegor under dagen. Och bara i dag har det här utspelet försämrat Sveriges förhandlingsposition, och det är inga småsummor, vi pratar om miljardbelopp, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Fixa slitna hårtoppar efter semestern! Nu 25% rabatt på den populära hårkuren K18.

Extern länk från MEDS

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor och liten budgetkamp i EU

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Moderaterna

Kristdemokraterna

Vänsterpartiet