Storsatsningen i fara: ”Finns med som ett scenario”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Moderna Museet har just nu ingen utställning och har således inte påverkats i någon större utsträckning av coronaviruset.
Foto: Moderna Museet / Åsa Lund
Moderna Museet har just nu ingen utställning och har således inte påverkats i någon större utsträckning av coronaviruset.

Samtidigt som corona stänger allt fler kulturinstitutioner i Malmö förbereder sig Moderna för sin dyraste utställning någonsin.

Trots läget planerar de att öppna den fjärde april.

– Det vore min värsta mardröm att en fantastisk utställning eventuellt inte kan öppna som tänkt, säger museichef Iris Müller-Westermann.

Sedan den 10 mars har ett installationsarbete pågått på Moderna Museet i Malmö. Utställningssalarna har varit stängda då man bygger upp inför öppningen av ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” den 4 april.

Trots att det enbart är kaféet och receptionen som är öppna har museet tvingats till åtgärder på grund av coronaviruset. Under byggperioden var det tänkt att fyra konstvandringar skulle genomföras men de har nu flyttats till oktober. Vernissagen inför öppningen av nya utställningen skulle hållits 3 april men har även den ställts in.

Förhoppningen är dock fortsatt att ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” ska öppna som planerat.

– Vår plan och förhoppning är såklart att vi kan öppna den 4 april. Men läget kan som alla vet förändras väldigt snabbt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer och eventuella direktiv från myndighetshåll, så vi får se. Men vi hoppas innerligt att vi kan öppna den 4 april, säger Sofia Alsterhag, kommunikationsansvarig, på museet.

Foto: Albin Dahlström
Hilma af Klints verk är tänkta att visas från och med den 4 april.

Förberedda på olika scenarion

Hon hymlar dock inte med att man är förberedda på att inte blir någon öppning.

– Det är klart att vi måste ställa in oss på en rad olika scenarion. Det tror jag alla publika verksamheter gör. Vi har dagliga möten kring hur vi ska förhålla oss och vad det finns för ny information. Så det är klart att det finns med som ett scenario, att vi inte kan öppna utställningen den 4 april.

Tänkbara scenarion är att öppningen av ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” senareläggs eller att ett begränsat antal personer får röra sig i lokalen samtidigt. I nuläget tar Moderna Museet det dock en dag i taget och följer utvecklingen.

Utställningen i sig är en jättesatsning. För Sydsvenskan har man bekräftat att den kostar motsvarande två årsbudgetar att producera och som en följd av det kommer Moderna Museet att införa en entréavgift. Om de nu kan öppna upp.

– Det är klart att det vore väldigt tråkigt om vi inte kan öppna. Det är en storsatsning från vår sida. Det är den mest omfattande separata utställning vi har haft i museets hela snart elvaåriga historia, säger Alsterhag.

Foto: Foto: Moderna Museet / Åsa Lund
Iris Müller-Westermann menar att det karriärmässigt är en mardröm, men att fokus måste ligga på coronaviruset.

”Värsta mardröm”

Intresset för utställningen har varit stort och museets chef Iris Müller-Westermann är tydlig med att den 4 april är datumet som gäller tills vidare.

– Det som gäller nu är att vi öppnar den 4 april men som du vet kan ingen förutse om alla offentliga institutioner behöver hålla stängt. Vi får se vad regeringen kommer fram till men fram tills dess gäller den 4 april, säger Müller-Westermann.

Det här är ändå den största satsningen museet någonsin gjort. Vad skulle det innebära, rent ekonomiskt, om ni inte kan öppna som tänkt?

– Vi är mest angelägna med att vi är en institution som inte bidrar till att corona smittar befolkningen. Det är vår viktigaste uppfattning. Det och att personalen håller sig friska är viktigast. Allt som har med ekonomi att göra får vi titta på sen. Vi får bara ta saker som kommer, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att om du frågar mig personligen om det mest oväntade när jag tittar tillbaka på min karriär som museichef och curator så vore det min värsta mardröm att en fantastisk utställning eventuellt inte kan öppna som tänkt. Men nu måste vi prioritera att se till att smittan begränsas så mycket som möjligt och där vill vi bidra som offentlig institution.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE