Succé för Joe Biden – vinner i flera delstater

Det är fördel Joe Biden på den så kallade supertisdagen.

Han vinner i Texas och majoriteten av delstaterna – men Bernie Sanders tar hem Kalifornien.

– Vi är i allra högsta grad vid liv, säger Joe Biden i ett tal till sina anhängare.

Demokraternas kamp för att sålla fram en presidentkandidat hårdnar. Miljontals väljare i delstater över hela USA gick på tisdagen till valurnorna i 14 delstater – Alabama, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Virginia och Vermont — samt territoriet Amerikanska Samoa.

Resultatet kan bli avgörande för vilken demokrat som kommer att utmana president Donald Trump i november.

”Uträknade och nerslagna”

Tidigt på onsdagsmorgonen räknades fortfarande rösterna i de olika primärvalen.

Men den tidigare vicepresidenten Joe Biden ser ut att ha vunnit i 9 av de 14 delstaterna. Han har utsetts till vinnare i Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas och Virginia, enligt prognoser från New York Times.

Texas stod länge och vägde, men till slut kunde Biden räkna hem den viktiga delstaten.

– Ni som har varit uträknade och nerslagna, det här är er kampanj, säger han till sina segerrusiga anhängare i Los Angeles.

– Den här kampanjen kommer att göra att Donald Trump får packa sina väskor.

På spel står 1 357 av de 3 979 delegater som ska utse Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent Milwaukee i Wisconsin i juli. Det krävs 1 991 delegater för att säkra nomineringen.

Delegater fördelas proportionerligt efter hur många röster respektive kandidat får, men det krävs att en kandidat får minst runt 15 procent av rösterna för att tilldelas delegater.

Avbröts av aktivister

Joe Biden – som fram till storsegern i South Carolina ansågs uträknad – blev mitt under talet i Los Angeles avbruten av djurrättsaktivister som stormade podiet. De viftade med skyltar med budskap om att stoppa mejeriindustrin. Säkerhetspersonal kunde snabbt fösa bort personerna och talet fortsätta.

– Det här valet handlar om Amerikas själ. Vi behöver en president som kan ena landet. Jag är den presidenten, säger han.

Störste rivalen, senator Bernie Sanders, ser ut att vinna i sin hemstat Vermont samt Colorado och Utah, enligt prognoserna. Han går också mot seger i folkrika Kalifornien.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att vinna Demokraternas nominering. Och vi kommer att besegra den farligaste presidenten i landets historia, säger han i ett tal till sina anhängare.

Sanders visade under supertisdagen att han har ett starkt stöd bland latino-väljare och unga, medan Biden är populärast bland de svarta väljarna.

Bloomberg ska utvärdera kampanjen

Senator Elizabeth Warren vann inte ens sin hemstat Massachusetts. Hon ser ut att hamna på tredje plats där, efter Joe Biden och Bernie Sanders, enligt New York Times.

Miljardären Mike Bloomberg, som innan supertisdagen inte deltagit i några primärval, vann på Amerikanska Samoa. Men i övrigt har det gått trögt för honom under supertisdagen. Han överväger nu att dra sig ur kampen om att bli president, enligt sajten Politico.

President Donald Trump hånade Bloomberg för hans omfattande valannonsering, som inte hade gett resultat:

– Mike Bloomberg är den största förloraren i kväll. 700 miljoner dollar ner i avloppet, och han fick inget för pengarna utom smeknamnet Mini Mike, och ett förstört rykte.

 

Texten uppdateras

Skriv inlägg
 • Olivia Svenson

  I Amerikanska Samoa, det lilla territoriet som också gått till vallokalerna under supertisdagen, tog Mike Bloomberg hem sin enda vinst med 49,9 procent av rösterna – trots att han satsat enorma summor (CNN rapporterar två miljarder kronor) på sin kampanj. 

 • Olivia Svenson

  Fortfarande jämnt i Maine, med 81 procent av rösterna räknade. Just nu leder Biden knappt, med 34 procent mot Sanders 33. 

 • Olivia Svenson

  En anledning till Bidens fina resultat under supertisdagen kan vara att han fick de röster som de avhoppade kandidaterna Amy Klobuchar och Pete Buttigieg annars skulle ha fått, skriver CNN. Både Buttigieg och Klobuchar hoppade av efter primärvalet i South Carolina. 

 • Olivia Svenson

  Läs-tips! I den här (plus-inlåsta) artikeln går det att läsa allt om USA-valet och vägen fram till Vita huset. Här finns kalender med viktiga datum, allt om kandidaterna och allt om hur valsystemet fungerar. 

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MRBqyJ/vagen-till-vita-huset

 • Olivia Svenson

  Det kan ta dagar innan rösträkningen är klar i Kalifornien, rapporterar politiksajten Five Thirty Eight. 

Bernie Sanders med frun Jane röstar på sig själv i Burlington, Vermont.
Bernie Sanders med frun Jane röstar på sig själv i Burlington, Vermont.
Mike Bloomberg under en pressträff i Miami tidigare i dag.
Mike Bloomberg under en pressträff i Miami tidigare i dag.
Elizabeth Warren på väg till röstningslokalen i närheten av hennes hem i Cambridge, Massachusetts.
Elizabeth Warren på väg till röstningslokalen i närheten av hennes hem i Cambridge, Massachusetts.
Joe Biden pratar med kunder på en restaurang i Kalifornien.
Joe Biden pratar med kunder på en restaurang i Kalifornien.
Publisert:

LÄS VIDARE