Tidigt bevattningsförbud i flera kommuner

Av:  TT

Flera kommuner har infört bevattningsförbud i april och maj.
Flera kommuner har infört bevattningsförbud i april och maj.

För tredje året i rad ser det ut att bli låga grundvattennivåer runt om i landet. Kommuner som Gotland och Västervik har redan infört bevattningsförbud, och fler kan komma att ansluta.

– Vi måste börja vara mer vattensmarta, säger Fredrik Vinthagen på Svenskt vatten.

Från måndag råder bevattningsförbud i Karlskrona kommun, skriver Blekinge Läns Tidning. Det innebär att kommunalt vatten endast får användas för grundläggande behov, inte för att tvätta bilen eller vattna gräsmattan. Karlskrona är den senaste av flera kommuner att införa bevattningsförbud i år.

– Det är ganska normala nivåer i de stora grundvattenmagasinen, men i små magasin kan det vara sämre på en del håll. De som redan har infört bevattningsförbud måste förebygga och få upp en beredskap så folk förstår att de måste hålla i vattnet om det blir en varm och torr sommar, Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg vid Svenskt vatten.

De som redan har infört bevattningsförbud i hela eller delar av kommunerna är Gotland, Flen, Katrineholm, Vingåker, Västervik, Sjöbo, Östhammar och Karlskrona. Före 2018 var det ovanligt tidigt att införa förbud i april och maj.

– De två senaste åren har vi haft mer problem än vi har haft under tidigare 100 år.

Hemester kan försämra

Att nivåerna har varit låga sedan 2018 beror delvis på att grundvattenbildning tar tid, berättar Fredrik Vinthagen. Det är extra viktigt med nederbörd under vintern.

– När våren och sommaren kommer går allt vatten åt i naturen, det går inte ner och bildar grundvatten längre.

Coronavirusets framfart gör att allt fler planerar för en sommar på hemmaplan. Det kan påverka vattennivåerna negativt.

– Man kan spekulera i vad corona kommer att betyda för det här, men en tanke som slår mig är att många har projekt på både hus och trädgård och då kan det bli rätt mycket vattenanvändning.

TT har tidigare rapporterat om att allt fler vill bygga pool i coronapandemins sviter. Vinthagen menar att alla som ska göra någonting som kräver mycket vatten först borde undersöka vilka rekommendationer som finns.

– Kolla på vattenbolagets eller kommunens hemsida.

Kan komma fler förbud

Det är inte omöjligt att fler kommuner inför bevattningsförbud, menar Vinthagen. Men förbud är ett sista steg.

– De som har en situation som inte är toppen från början kommer att få gå ut med information till invånarna om att vara försiktiga, slösa inte i onödan.

Det råder ingen generell vattenbrist i Sverige och många av landets mer befolkningstäta orter har tillgång till så kallat ytvatten, exempelvis får Stockholms invånare sitt vatten från Mälaren. Men Vinthagen tror att många tar vatten för givet och att det kan vara bra att reflektera över sin vattenförbrukning.

– Vi kanske måste lära oss att stänga av duschen när vi tvålar in oss, stänga av vattnet när vi borstar tänderna, att inte köra tvättmaskinen halvfull utan vänta tills den är full. Om det inte är bevattningsförbud kan man ändå vattna på kvällar och nätter så att inte hälften avdunstar. Det finns hela tiden små knep och om alla gör det kan det göra skillnad, säger Fredrik Vinthagen.

Publisert: