Coronapandemin

Folkhälsomyndighetens nya besked: Dejting och tillfälligt sex ”en smittorisk”

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Alla som vill ska kunna ligga med varandra precis som vanligt trots corona, slog Danmark fast.

Något som en högröd Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, knappt lyckades kommentera under en påföljande presskonferens.

Nu kommer nya riktlinjer för såväl dejtande som sex under coronans tidevarv.

Och det ser ut att bli en torftig sommar för Sveriges singlar.

– Vi är sexuella varelser och självklart kan man ha sex i den här situationen. Liksom all mänsklig kontakt finns det en smittorisk, men naturligtvis ska du kunna ha sex.

Det sa Sören Broström, chef över den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, till danska TV2 för en månad sedan.

När Sveriges biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en presskonferens samma dag ombads kommentera huruvida svenska singlar bör hantera sitt sexliv efter dansk devis – och dejta och ligga runt som vanligt under pandemin – var svaret inte solklart.

– Ja, det är väl en svår fråga... Vi har ju... Som sagt, social distansering är ju en av faktorerna. Inom nära relationer är det ju en annan sak och om man är i eh, ett förhållande och liknande. Men eh, vi undviker ju folksamlingar framförallt och större...eh, ja och resor. Det är de allmänna råden framförallt som gäller, sa en klart besvärad Wallensten.

”Utgör risk för att bli smittad”

Men nu kommer skarpare, och möjligen dystrare, besked för svenska singlar. Detta då de tidigare råden var lite för otydliga, meddelar Tegnell på dagens presskonferens.

Sedan i fredags har Folkhälsomyndigheten nämligen uppdaterat svaret på frågan ”Vad ska jag tänka på när det gäller sexuella relationer?” på sin sajt. Att dejta eller ha nya tillfälliga sexpartners bedöms nu vara en smittorisk.

”Närhet, intimitet och sex främjar välbefinnandet och den allmänna hälsan. I fasta relationer, där personer ändå träffas och är nära varandra, är sex inget hinder om du och din, eller dina, partner inte visar några sjukdomssymtom. Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andrastår det nu att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Får vi ligga med varandra?

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sex & samlevnad

Coronaviruset

Anders Wallensten

Folkhälsomyndigheten

Relationer

Dejting