Nyheter

Klubbade till 04 – statsministern i blåsväder

Av: 

TT

Finlands statsminister Sanna Marin svarade i onsdags på frågor om det kritiserade nattklubbsbesöket.
Finlands statsminister Sanna Marin svarade i onsdags på frågor om det kritiserade nattklubbsbesöket.

NYHETER

Hon har kallats partyprinsessa och det rapporteras flitigt kring hennes besök på nattklubb i lördags, men Finlands statsminister Sanna Marin har enligt experterna inte brutit mot några regler.

Frågan är om det räcker för att stormen ska blåsa över.

Sanna Marin har bett om ursäkt för lördagens nattklubbsbesök, som har lett till en kritikstorm både hemma i Finland och internationellt. Detta eftersom hon dagen innan varit i kontakt med landets utrikesminister Pekka Haavisto, som sedan testade positivt för covid-19.

Statsministern fick under lördagen beskedet att hon inte behövde isolera sig eftersom hon är fullvaccinerad och inte hade symtom. Men bilder från nattklubbsbesöket samma kväll, där statsministern bland annat syns med en öl av märket Corona, har spridits över världen. För statsministern missade ett senare sms där hon ändå råddes att isolera sig.

Oavsett reglerna kan nattklubbsbesöket ha varit ett mindre bra sätt att tillbringa lördagskvällen.

– Jag ber om ursäkt för mitt beteende, jag agerade inte på bästa möjliga sätt, sade hon till pressen i onsdags.

”Bilden är det viktiga”

Hos finländarna finns en viss upprördhet kring statsministerns agerande, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

– Skulle jag ha konsulterat så skulle jag ha sagt att hon snabbt skulle hem därifrån. Inte för att hon måste gå hem, utan för att det är bilden som är det viktiga, och bilden dikteras kanske framför allt av kvällstidningarnas rapportering, säger han.

Göran Djupsund nämner att tre andra högt uppsatta politiker – två ministrar och en riksdagsledamot – var ute på olika evenemang på söndagen. Detta trots att de också träffat utrikesministern på fredagen, och trots att de hade sett lördagskvällens besked om att isolera sig. Det har dock inte fått lika mycket uppmärksamhet som statsministerns agerande.

Enligt Djupsund kan det bero på att det ses som mer provocerande att en ung kvinna går på nattklubb än att en man går på till exempel en innebandylandskamp.

– Jag anar de undertonerna. Det finns något i kryddblandningen som har att göra med att hon är ung och kvinna, säger han.

Oppositionen håller igen

Men de tre andra politikernas göranden och låtanden kanske ändå påverkar en del, för andra partier har inte dragit särskilt stora växlar på nattklubbsbesöket. Sannfinnländarna har svårt att protestera eftersom de hela tiden har varit emot restriktioner och covidpass och att två ministrar från Centern varit på aktiviteter på söndagen kan också spela in.

Enligt statsvetaren Åsa von Schoultz vid Helsingfors universitet ser det inte ut som att affären kommer att få någon bestående effekt på Sanna Marin. Hon tar upp den förra skandalen som briserade i maj då det avslöjades att statsministern fick en frukostförmån på omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

– Händer det något en gång till tror jag att det kan bli ett mönster som färgar av sig på hennes popularitet, men just nu har jag svårt att se att det kommer att göra det.

Delad opinion

Med några dagars perspektiv verkar skandalen kring nattklubbsbesöket blåsa över, enligt Åsa von Schoultz.

– Opinionen är delad, det finns de som tycker att hon har agerat omoraliskt och att det inte var bra. Sedan finns det andra delar av befolkningen som tycker att hon också måste få ha lite roligt, som är trötta på det här, säger hon.

Göran Djupsund ser kritiken efter nattklubbsbesöket som överdriven.

– Skandaltidningen som avslöjade allt har kallat henne partyprinsessa om vi översätter till svenska, och det är väl lite överdrivet. Det baseras på att hon haft en hemmatillställning i tjänstebostaden med kulturmänniskor, vilket uppmärksammades, och nu att hon var ute. Jag vet inte om två gånger på ett halvår gör en person till en partyprinsessa.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: