Stopp för uthämtning av vaccinbevis på plats

Av:  TT

Vaccinbevis i digital form förutsätter e-legitimation, vilket många, framför allt äldre, saknar. Arkivbild.
Vaccinbevis i digital form förutsätter e-legitimation, vilket många, framför allt äldre, saknar. Arkivbild.

Möjligheten att hämta ut ett vaccinationsbevis på plats hos E-hälsomyndigheten i Kalmar stoppas. Hittills har folk kommit resande från både Malmö och Göteborg för att kunna hämta ut ett bevis på plats hos myndigheten, trots att det aldrig var tanken från början.

– Ena dagen kan det ha varit åtta personer som kommit, andra dagen 28. Det har sett väldigt olika ut, men ett dagligt flöde har det varit. Och det är inte bara Kalmarbor som har kommit, utan folk har rest långväga – från Göteborg, Malmö. Bara med anledning av detta, säger Carolin Gullberg på E-hälsomyndigheten till Barometern.

Från och med nu går det bara att få vaccinationsbevis på papper genom att skicka in en blankett till myndigheten och sedan invänta att beviset kommer med posten, antingen till folkbokföringsadressen eller som ett rekommenderat brev.

Den snabbaste metoden är annars att ladda ner ett digitalt vaccinationsbevis, men det förutsätter att man har e-legitimation – vilket många, framför allt äldre, saknar. Även utländska medborgare som saknar svenskt personnummer kan behöva få vaccinationsbeviset i pappersform.

Just nu uppskattar Carolin Gullberg mängden ansökningar om pappersbevis som kommer till E-hälsomyndigheten till 6 000 till 8 000 om dagen.

– Det är en väldigt hög belastning så vår uppmaning till alla är att, om du kan, skaffa e-legitimation. Då tar det bara några minuter för dig att få ditt vaccinbevis, säger hon till tidningen.

Publisert: