Nehammer träffade Putin – kritiseras: ”Förstår inte”

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-12

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer blev första europeiska ledare att träffa Vladimir Putin öga mot öga sedan invasionen inleddes.

Ett beslut som får kritik från ukrainskt håll.

– Jag förstår inte hur man kan hålla en dialog med Putin just nu, säger Sergei Orlov, vice borgmästare i Mariupol.

Karl Nehammer anlände i Moskva efter att ha varit i Ukraina och träffat presidenten Volodomyr Zelenskyj i Kiev.

Besöket i Ryssland har varit omtvistad bland EU-ledare, rapporterar CNN. Och från Ukraina lät kritiken inte heller vänta på sig.

– Vilken hybris från den österrikiska förbundskanslerns sida att han på allvar tror att det finns en poäng med att resa dit nu när Putin har visat vilken brutal krigsförbrytare han är, säger en anonym ukrainsk diplomat till Bild.

Inte heller Sergei Orlov, vice borgmästare i Mariupol, anser att det finns någon poäng med att träffa den ryske presidenten.

– Krigsförbrytelserna som Ryssland begår på ukrainsk mark pågår fortfarande, säger han till Bild.

– Jag förstår inte hur man kan föra en dialog med Putin just nu, hur man kan göra affärer med honom.

Karl Nehammer.
Karl Nehammer.

”Inget vänskapligt besök”

Efter mötet tillbakavisade Nehammer kritiken.

– Det här är inget vänskapligt besök. Jag har nyss kommit från Ukraina och sett med mina egna ögon lidandet som den ryska aggressionen skapat, säger han i ett uttalande enligt CNN.

Avsikten med resan var att ”göra allt för att få ett stopp på kriget”, skrev Die Presse när mötet blev känt och kritiken började komma.

– För mig finns det inget annat alternativ än att försöka få till direkta samtal med Ryssland också, trots de stora meningsskiljaktigheterna, säger Nehammer.

Tog upp krigsförbrytelser

Förbundskanslern tog upp krigsförbrytelserna som Ryssland anklagas för på flera platser, bland annat i Kievförorten Butja.

–Jag adresserade krigsförbrytelserna i Butja och andra platser och betonade att alla ansvariga måste ställas till svars. Jag sa också till Putin att sanktionerna mot Ryssland kommer att stå fast och fortsätta skärpas så länge människor dör i Ukraina, säger han.

Österrike är militärt neutralt och är inte medlem i Nato. Landet har beslutat att inte skicka vapen till Ukraina, däremot har man bidragit med humanitär hjälp och skyddsutrustning till civila.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Under mötet med Putin lyfte Nehammer fram vikten av att ha fungerande humanitära korridorer för att kunna frakta vatten och mat till belägrade städer samt för att kunna evakuera kvinnor, barn och skadade.

Varnades av kollegor

Den österrikiske ledaren uttryckte dock att han inte var ”särskilt optimistisk” inför framtiden och att ”offensiven mot Ukraina planeras med beslutsamhet”.

Inför mötet varnades han av andra europeiska toppolitiker.

– Personligen har jag ingen anledning att tro att det är möjligt att prata med honom (Putin), sa Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis enligt CNN.

Tjeckiens dito, Jan Lipavsky, ansåg att Nehammer måste vara försiktig.

– Var inte naiv. Putin är förövaren bakom de här krigsförbrytelserna och hemskheterna, och han borde straffas för det, sa han.

Nehammer hävdar dock att det är viktig att konfrontera Putin ”med fakta” oavsett.

– Han kommer givetvis inte ändra åsikt när man pratar med honom första, andra, tredje gången. Vi kan inte förvänta oss att han ska ändra åsikt, jag förväntade mig inte det. Men det är viktigt att konfrontera Vladimir Putin. Varenda dag är en dag för mycket i krig, varje död är en för mycket, säger han.

LÄS VIDARE