Tonåring sköts i huvudet – polisen utreder försök till mord

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-03

En 17-årig pojke sköts i huvudet i Linköping i går kväll.

Polisen har anhållit en man i 20-årsåldern i sin frånvaro, misstänkt för försök till mord.

– Det är fortfarande väldigt oklart vad det är som har hänt, säger lokalpolischef Ann-Christine Rehnström.

Vid 18-tiden på onsdagen larmades polisen till ett hotell i Linköping där en pojke i tonåren skottskadats. Pojken fördes med ambulans till sjukhus och en intensiv polisjakt efter gärningsmannen inleddes.

Polisen rubricerar nu händelsen som försök till mord. Åklagaren har anhållit en man i 20-årsåldern i sin frånvaro. Både den skadade 17-åringen och den anhållne mannen är kända av polisen sedan tidigare. Polisen utreder kopplingar till gängkriminalitet.

– Med tanke på de händelser som varit i Linköping på senare tid är det självklart att vi har det som motivbild och teori i utredningen, säger lokalpolischef Ann-Christine Rehnström.

Sköts i huvudet

Pojken som sköts träffades i huvudet. Han är vid liv men hans skadeläge är oklart.

Flera omständigheter kring mordförsöket är fortfarande oklara för polisen, till exempel om de båda männen hade någon koppling till varandra eller om någon annan person befann sig på hotellrummet vid skjutningen. En teknisk undersökning har genomförts och under dagen fortsätter polisens utredning.

– Vi har gjort en del fynd på plats som kan hjälpa oss i utredningen. Vi kollar även på kameror i fastigheten för att skapa oss en bild av vad som hänt, säger Ann-Christine Rehnström.

Den misstänkte gärningsmannen har identifierats på hotellets övervakningskameror.

– De som kollegorna har arbetat med på plats både i form av att säkra spår och att kolla på kameror har lett till att vi har en misstänkt gärningsman i nuläget, säger Rehnström till Aftonbladet TV.

Sticker ut

Aftonbladet har tidigare rapporterat om det ökande skjutvåldet i Linköping, där fyra personer dött och tre skadats på drygt ett halvår.

– Det här är inte så som man känner igen universitetsstaden Linköping, en stad som vanligtvis brukar vara ganska förskonad från våldsbrott, sa kriminalkommissarie Jan Staaf i oktober.

Gårdagens skjutning är den tionde i ordningen sedan i april. Men polisen säger att den här händelsen på flera sätt sticker ut.

– Dels för att det skedde inomhus och dels för att det inte skedde i något av våra utsatta områden, säger Ann-Christine Rehnström.

Klockan 09.30 kommer polisen att hålla presskonferens utanför polishuset i Linköping.

Polisen utreder händelsen.

Följ ämnen i artikeln