Nyheter

Nya Zeeland öppnar – men bara för medborgare

Av: 

TT

Chris Hipkins, ministern som ansvarar för Nya Zeelands hantering av pandemin. Arkivbild.
Chris Hipkins, ministern som ansvarar för Nya Zeelands hantering av pandemin. Arkivbild.

NYHETER

Nya Zeeland, som sedan pandemins tidiga dagar har haft strikta regler om karantän vid inresa, meddelar att man gradvis kommer att lätta på kraven.

Beslutet innebär att det blir lättare för nyzeeländare att ta sig hem. Däremot sägs inget om när utländska medborgare åter kan välkomnas.

Från och med november kommer det bara att krävas att man efter inresa i landet tillbringar en vecka på karantänhotell, i stället för som tidigare två veckor. För resenärer från några lågriskländer – önationer i Stilla havet – räcker det att isolera sig i hemmet.

Covid-19-ansvarige ministern Chris Hipkins säger att reglerna kommer att lättas ytterligare när 90 procent av befolkningen över tolv år är fullvaccinerad. Nu har omkring 72 procent av vaccinberättigade nyzeeländare fått två doser.

Nyzeeländare som har strandats utomlands beskriver hur de inte kan komma hem då det är svårt att boka plats på karantänhotellen.

– Jag medger att det är mycket svårt där. Mitt budskap till de människor som är angelägna om att komma tillbaka till Nya Zeeland är: Ni behöver inte vänta så länge nu, säger Hipkins.

Han säger vidare att de flesta återvändande nyzeeländare nog kommer att kunna isolera sig i hemmet från och med början av nästa år.

– Turister är mer av en utmaning, eftersom de inte nödvändigtvis har någonstans att isolera sig vid ankomsten. Men vi kommer att arbeta oss igenom allt det här

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: