Nära 50 graders temperaturskillnad i april

TT

Publicerad 2022-05-01

Örebro den 8 april. Träd har knäckts av snön.
Örebro den 8 april. Träd har knäckts av snön.

Under april var det nästan 50 graders skillnad mellan högsta och lägsta uppmätta temperatur. Ordentligt kallt norr över, medan flanörer i Göteborg kunde njuta av glass i solen.

Konceptet aprilväder, med tvära kast mellan snö, hagel, regn och solsken, är något man får acceptera i Sverige. Och delar av landet såg i början av månaden häftiga snöfall med blixthalka som följd – lagom till att sommardäcken skruvats på.

Därtill har temperaturen spretat lite mer än normalt under årets april.

20 grader i Göteborg

I södra Lapplandsfjällen uppmättes den 5 april −27,9 grader, och Göteborg såg den 19 april månadens högsta temperatur motsvarade 20,6 grader. Minusgraderna uppmättes på natten och plusgraderna på dagen, ska understrykas, men utgör ändå 48,5 graders skillnad.

– Vi bor i ett avlångt land och under april har vi ofta årstidsskiftningar, vilket innebär att vi kan ha vinter i de norra fjällen samtidigt som vi får sommar i södra Sverige, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI, men spelar ner det hela något:

– Jag skulle inte säga att det är så ovanligt, - 30 i fjällen är inget konstigt, fortsätter hon och tillägger:

– Men att det är 20 grader i mitten på april tillhör inte vanligheterna, men det händer någon gång ibland.

I början av april låg ett högtryck från Brittiska öarna i väst upp mot Karelen i öst. Samtidigt drog kalla vindar in över Skandinavien, vilket gav kyligare väder. På det följde lågtryck.

I mitten av april etablerade sig ett nytt högtryck och temperaturen steg. Mot slutet av månaden ersattes det sedan av ett lågtryck.

Ingen värme i sikte

Även om södra Sverige för närvarande åter toppas av ett högtryck är det fortfarande rätt så kylslaget med dagstemperaturer på mellan 10-15 grader enligt SMHI:s nuvarande tiodygnsprognos.

TT: Inga kortbyxor i sikte alltså?

– Det beror lite på hur man är lagd, men jag skulle nog välja långbyxor, säger Therese Fougman.