FN: Evakuering av civila påbörjad i Mariupol

FN bekräftar att civila nu tillåts evakuera under vapenvila.

Omkring 100 personer ska hittills ha kunnat lämnat stålverket Azovstal.

”Om du har släktingar eller bekanta i Mariupol, försök kontakta dem på alla sätt du kan. Ring, skriv och säg att det är möjligt”, skriver lokala myndigheter.

Evakuering i belägrade Mariupol har varit i princip en omöjlighet. Löften om humanitära korridorer har brutits flera gånger.

Nu har en vapenvila förhandlats fram. FN bekräftar på söndagen att en evakuering av civila i Mariupol är påbörjad, rapporterar BBC.

PLUS: Översvämmade byborna glada: ”Vi räddade Kiev”

Saviano Abreu, talesperson för FN, säger till nyhetsbyrån AP att evakueringen görs i samarbete med Internationella rödakorskommittén och koordineras tillsammans med både ukrainska och ryska företrädare. Konvojen påbörjade sin resa mot Mariupol i fredags.

Ukrainas president Zelenskyj uppger under söndagseftermiddagen att en första grupp med omkring 100 personer nu har evakuerats från stålverket Azovstal.

"Tack till vårt team! De arbetar nu tillsammans med representanter från FN med att evakuera resten av de civila som är i stålverket", skriver Zelenskyj på Twitter.

Mariupols kommunfullmäktige skriver på Telegram och uppmanar invånare att ta sig till Port city, som är ett shoppingcenter, klockan 16.00.

”Om du har släktingar eller bekanta i Mariupol, försök kontakta dem på alla sätt du kan. Ring, skriv och säg att det är möjligt att ta sig till Zaporizhzhia där det är säkert. Vi ber för att allt ska fungera”, står det i meddelandet.

Saviano Abreu säger till AP att situationen är ”väldigt komplex” och att evakuering. Konvojerna ska passera flera vägspärrar innan de når områden som är kontrollerade av ukrainska styrkor.

Har flaggat för en vändpunkt

Sedan i fredags har den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskykj flaggat för en vändpunkt och att ”en operation” var på gång med förhoppningar om att evakuera civila. Sedan var det radiotystnad från presidenten.

Dagen efter uppgav lokala myndigheter att det fanns en chans att få ut allmänhet från staden.

”Det finns hopp om evakuering av Mariupols invånare till områden som kontrolleras av Ukraina. Vi väntar på bekräftelse”, skrev kommunfullmäktige på Telegram.

Civila som flytt från området kring Azovstal i Mariupol.
Civila som flytt från området kring Azovstal i Mariupol.

Under lördagskvällen meddelade ukrainska parlamentet att 20 kvinnor och barn räddats från rasmassor i stålverket Azovstal och därefter evakuerats.

Hur många civila som finns kvar i Mariupol är inte bekräftat. Innan kriget bröt ut bodde över 400 000 människor i hamnstaden. Över 100 000 tros ha varit fast i staden sedan ryssarna belägrade området. 1 000 av dem och 2 000 soldater är kvar inne i stålverket Azovstal.

Borgmästaren Vadym Boychenko har redan lämnat staden.

”Invånare som lyckats lämna staden har sagt ett helvetet existerar och det är Mariupol”, säger han till BBC.

”Gränsen mellan liv och död”

Mariupol är en strategisk viktig punkt för att Ryssland ska kunna nå sitt mål om en landkorridor mellan Krim-halvön och östra Ukraina. Hårda strider har förts i området sedan kriget bröt ut och bristen på mat, vatten, mediciner och hygienartiklar är akut.

PLUS: Så skulle Sverige slå en rysk attack

”Det är gränsen mellan liv och död”, har borgmästare Vadym Boychenko sagt till BBC.

Det är ännu oklart hur många civila som dött i Mariupol. Lokala myndigheter bedömer att det kan röra sig om 20 000 personer. Flera massgravar har hittats i utkanterna av staden.

I ett uttalande anklagar borgmästaren Ryssland för att ha dödat dubbelt så många i Mariupol som när staden var ockuperad under andra världskriget.

”Detta är ett av de värsta folkmorden på civila i modern tid”, säger han.

Fotnot: De siffror som cirkulerar om döda och skadade i kriget är mycket osäkra och ska tolkas med stor försiktighet.

Tidigare i veckan samlades anhöriga till människor fast i Mariupol för att demonstrera. ”FN rädda våra liv” står skrivet på en av skyltarna.
Tidigare i veckan samlades anhöriga till människor fast i Mariupol för att demonstrera. ”FN rädda våra liv” står skrivet på en av skyltarna.
De krävde att både civila och soldater skulle evakueras av FN.
De krävde att både civila och soldater skulle evakueras av FN.
Publisert:

LÄS VIDARE