Två häktade för skjutning i Västerås

”Skott avlossades i tumultet”

Publicerad 2022-04-28

Inför sin fru och sina barn sköts mannen vid ett rånförsök i familjens villa i Västerås.

Tre unga greps för dådet och två av dem har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för brottet.

Handlingar visar att de nu misstänkta har förekommit i liknande utredningar så sent som i mars i år.

Tre personer är misstänkta för att ha skjutit en man i 30-årsåldern inne i hans bostad i Västerås i helgen. Skottlossningen skedde i samband med ett misslyckat klockrån.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var mannen på väg in i sin villa tillsammans med sin fru och barn när de beväpnade gärningsmännen slog till.

Förövarna trängde sig in i bostaden och försökte under pistolhot tvinga till sig värdesaker, enligt uppgifter.

Tumult uppstod och det misslyckade rånet slutade med att mannen sköts med ett skott i benet när han befann sig i köket. Han fördes till sjukhus men skadorna var inte livshotande.

Personerna greps och anhölls efter tillslag i söndags kväll och är nu misstänkta för brottet. Två av dem har häktats och en tredje har försatts på fri fot.

– Två personer under 18 år har häktats för försök till grovt rån och grovt vapenbrott. En tredje person försattes på fri fot men är fortfarande misstänkt, säger åklagare Anna Mascaro som leder utredningen.

Två häktade

Hon vill inte gå närmare in på detaljer i utredningen eller bevisningen.

– Det är så tidigt i utredningen. Nu fortsätter utredningen och det ska hållas ytterligare förhör, säger Anna Mascaro.

Flera polispatruller på plats i Västerås.
Flera polispatruller på plats i Västerås.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är samtliga under 18 år och har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Västerås.

De två som nu har häktats har tidigare förekommit i liknande utredningar, enligt uppgifter till Aftonbladet. En av de misstänkta dömdes förra året för bland annat inbrottsstöld efter att ha brutit sig in i en lägenhet. Han dömdes till ungdomstjänst.

Uppgift: Fångades på film

Enligt uppgifter till Aftonbladet fångades rånförsöket i villan i Västerås i helgen spelades in av övervakningskameror. Filmerna ska visa hur panik bryter ut och familjen försöker fly.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av teorierna polisen arbetar utifrån att nätverket som de misstänkta kopplas till har skulder efter att polisen tidigare gjort narkotikabeslag från dem.

Tittar på kopplingar till andra brott

Under hösten gick en rånvåg i Västerås och polisen har tidigare beskrivit att de ser liknande tendenser i helgens rånförsök, som rånen i höstas.

– Det är någonting som polisen tittar på rutinmässigt. Där blir den lokala lägesbilden ganska viktigt. Det man tittar på är om det här har koppling till tidigare brottslighet i Västerås. Har det varit den här typen av brott tidigare. Men i nuläget kan jag inte bekräfta att en koppling finns, har Johan Thalberg, presstalesperson hos polisen i region Mitt sagt.

LÄS VIDARE