Svårt att lagföra IS-kvinnor

Av:  TT

Ekot har granskat elva utredningar gällande de IS-kvinnor som anlänt till Sverige sedan september i fjol. Arkivbild.
Ekot har granskat elva utredningar gällande de IS-kvinnor som anlänt till Sverige sedan september i fjol. Arkivbild.

Majoriteten av alla utredningar mot IS-kvinnor som utvisats till Sverige läggs ner, rapporterar Ekot som har gått igenom elva förundersökningar gällande krigsförbrytelser. Åtta av dem har lagts ned i brist på bevis.

Kammaråklagare Hanna Lemoine har lett tre av förundersökningarna och enligt henne är det svårt att gå vidare med utredningarna. Men för Ekot berättar hon att det pågår ett internationellt samarbete för att kartlägga Islamiska statens brott.

– Vi vet att det än i dag pågår bevisinsamling och analys av bevisning, och det är någonting som kan leda förundersökningar vidare, eller som i vissa fall kanske kan väcka nya misstankar vid något tillfälle mot någon person, säger hon.

Det kurdledda självstyret i nordöstra Syrien har tidigare uppgett att de inte har resurser att ta hand om tusentals utländska kvinnor och barn med kopplingar till IS. Sedan i september i fjol har de utvisat tolv kvinnor i hopp om att de ska lagföras i Sverige.

Av de tolv kvinnorna anhölls elva misstänkta för krigsbrott och deras barn omhändertogs av Socialtjänsten. Tre utredningar pågår fortfarande eftersom dessa kvinnor nyligen anlänt till Sverige.

Publisert: