14-årig flicka hittad död i Nacka – misstänkt hedersmotiv

Tre personer i hennes närhet begärs häktade för mord

Den 14-åriga flickan hittades död i lägenheten i Nacka.

Ett självmord, trodde man först.

Nu misstänker polisen att hon kan ha hedersmördats och tre personer, alla familjemedlemmar till flickan, har begärts häktade misstänkta för mord.

– Jag kan inte tro att det är sant. Mamman och dottern verkade ha en så kärleksfull relation, säger en bekant till familjen.

Flickan och två bröder kom till Sverige i juli 2019, några månader efter att mamman anlänt. Pappan stannade kvar i hemlandet. Sedan några år tillbaka gick den 14-åriga flickan i en svensk skola. Förra året började hon sjunde klass i en skola i Nacka utanför Stockholm, en skola där man i dag flaggar på halv stång för henne.

Tre begärs häktade

Det var torsdagen den 19 maj som flickan hittades död i en lägenhet som hennes familj hyrde. Det hela larmades in som ett sjukdomsfall och initialt misstänkte polisen att hon tagit sitt eget liv. Men utredningen kom snart att tyda på att ett brott kunde ligga bakom, ett mord som försökte döljas genom att se ut som ett självmord.

Tre personer anhölls i helgen misstänkta för inblandning i hennes död. Två av dem är anhöriga till flickan– hennes mamma och storebror. Den tredje är en man i 20-årsåldern. Samtliga tre är sedan tidigare ostraffade.

Brottstiden anges som den 19 maj och brottsplatsen flickans hem.

Nu har de begärts häktade misstänkta för mord. Häktningsförhandlingarna kommer att ske under tisdagen i Nacka tingsrätt och åklagaren uppger att alla tre misstänkta har en relation till brottsoffret.

Avspärrat vid bostaden.
Avspärrat vid bostaden.

”Var stolt över dottern”

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att det kan röra sig om ett hedersbrott som man sedan försökt maskera som ett självmord. Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

En bekant till familjen säger att hon fick en chock när hon fick höra om misstankarna. Hon säger att mamman, som kom till Sverige för tre år sedan, kämpade med att lära sig språket med förhoppning att senare kunna få jobb i ett restaurangkök. Sin dotter skröt hon ofta om.

– Hon var stolt över att dottern var så duktig i skolan. Jag upplevde flickan som framåt och social, och jag upplevde även deras relation som väldigt fin och kärleksfull. Jag märkte ingenting som tydde på att mamman skulle vara styrd av hedersnormer.

En annan person som känner familjen kan heller inte förstå vad som hänt. Även hon upplever familjen som kärleksfull och flickan som trygg och glad.

Daniel Kronstrand, vars bonusson går på samma skola som flickan, tycker att skolan hanterat dödsfallet bra.

– Vi fick ett mejl ganska fort efter händelsen. Det tycker jag bevisar att skolan tar detta på största allvar och att de är seriösa i sin krishantering. Men det som har hänt är tragiskt. Vad som än ligger bakom så är det tragiskt att en så ung person har avlidit.

Polisen på platsen efter mordet.
Polisen på platsen efter mordet.

Förnekar brott

Aftonbladet har varit i kontakt med de anhållnas advokater.

– Jag har träffat min klient, han förnekar brott. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Abdel-Hay Alami.

– Jag kan inte säga något om det just nu. Det kan jag först efter en eventuell häktningsförhandling, säger Marcus Lodin.

Den 14-åriga flickan gick i sjunde klass i en skola i Nacka. Där nåddes man i fredags av beskedet att flickan avlidit. Genast startade man upp en minnesplats för flickan i skolans lokaler.

– Vi är även närvarande med vuxna för att kunna svara på elevers frågor och att stötta, säger Einar Fransson som har det övergripande ansvaret för att Nackas kommunala förskolor och skolor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln