Klimatförändringarna avslöjar döda kroppar

”Jag började flippa ur”

Två döda kroppar har hittats längs Lake Meads strandlinje till följd av lägre vattennivåer.

Nu florerar teorier om hur de hamnade i dammen och vilka de egentligen är.

Mycket pekar på att kropparna legat där i flera decennier.

Fyra mil utanför Las Vegas ligger Lake Mead, en av USA:s största vattenreservoarer. Till följd av klimatförändringarna har vattennivåerna hastigt sjunkit och i dagsläget är reservoaren bara fylld till 30 procent.

Det är den lägsta vattennivån som någonsin uppmätts i reservoaren och strandlinjen har därmed blivit bredare.

Nu har två döda kroppar hittats längs med de tidigare dolda strandkanterna, en liggandes i en rostig tunna och en halvt begraven i sanden.

Kadavret i tunnan ska, enligt polisen i Las Vegas, vara ett mordoffer som sköts ihjäl under mitten av 70-talet till början av 80-talet. Det baserar polisen på offrets kläder och skor.

De andra kvarlevorna hittades av två systrar som surfpaddlade på den konstgjorda sjön. När de stötte på benresterna trodde de att de tillhörde ett tjockhornsfår.

– Det var inte förrän jag såg tandraden med en silverfyllning som jag tänkte: ”Oj, det är är ju en människa”. Jag började flippa ur, säger 30-åriga Lynette Melvin, en av systrarna, till New York Times.

Polisen kan ännu inte säga något om det likfyndet.

Kan det vara Jay Vandermark?

Upptäckten av döda kroppar är ofta kopplat till tragedi och smärta för anhöriga. Men i mytomspunna Las Vegas florerar nu teorierna om vad som kan ha hänt personerna och vilka de egentligen är.

Tillhör kroppen i tunnan Jay Vandermark, en spelautomatövervakare på Stardust Casino som svindlade automaternas intäkter på miljontals dollar och som försvann 1976?

Eller är det den politiskt kontroversiella hotellchefen Johnny Pappas som gick upp i rök under samma år?

Kan det vara offer för motorcykelgängens bärsärkargång i Mojaveöknen?

Kanske är det bara någon som druckit ett glas för mycket och fallit överbord?

Teorierna är många.

Lake Mead tidigare i maj.
Lake Mead tidigare i maj.
Båt som sjunkit i sjön för flera år sedan har nu dykt upp i torkan.
Båt som sjunkit i sjön för flera år sedan har nu dykt upp i torkan.

Fler kroppar kan komma att hittas

Klimatförändringarna har slagit hårt mot både Lake Mead och systerreservoaren Lake Powell, som förser över 40 miljoner människor med vatten.

– Sjöarna har dränerats dramatiskt de senaste 15 åren och det är troligt att vi kommer hitta fler kroppar som har dumpats i Lake Mead i takt med att vattennivån sjunker ytterligare, säger Ray Spencer från Las Vegas-polisen.

I södra Kalifornen, däribland Los Angeles, kommer det att utlysas vattenrestriktioner. Från och med första juni får privatpersoner och företag endast vattna sina trädgårdar och odlingar en gång i veckan.

– Detta är en kris som aldrig tidigare skådats, säger Adel Hagekhalil, chef för Metropolitan Water District i södra Kalifornien.

Publisert:

LÄS VIDARE