Vittnen skrek åt passiv polis: Gå in! Gå in!

Av:  TT-AP

En sörjande man håller en bukett blommor vid polisavspärrningarna utanför Robb Elementary School i Uvalde, Texas.
En sörjande man håller en bukett blommor vid polisavspärrningarna utanför Robb Elementary School i Uvalde, Texas.

Frustrerade vittnen och anhöriga ropade till polisen att gå in i skolan i Uvalde där en 18-åring barrikaderat sig och börjat skjuta elever och lärare.

– Mer kunde ha gjorts, säger Javier Cazares, som förlorade sin dotter i attacken.

Anhöriga till barn i Robb Elementary School i den lilla staden Uvalde i Texas kritiserar polisen för att inte ha ingripit snabbt nog under skolskjutningen.

”Gå in! Gå in!”, ropade flera kvinnor till polisen strax efter att attacken börjat, berättar vittnet Juan Carranza, som bor nära skolan.

Javier Cazares är en av alla föräldrar som förlorat ett barn i attacken – han miste sin dotter Jacklyn som gick i fjärde klass. Han skyndade sig till skolan när han fick höra om skjutningen. Poliserna var då fortfarande utanför byggnaden vilket fick honom att uppmana personer på plats att ta sig in på egen hand, säger han.

– Låt oss bara rusa in eftersom poliserna inte gör vad de borde göra, sade han.

– Mer kunde ha gjorts. De var oförberedda.

”Ingrep omedelbart”

Gärningsmannen, 18-årige Salvador Ramos, konfronterades först av säkerhetspersonal vid skolan och sköt sedan två poliser som nyss anlänt till platsen innan han tog sig in i byggnaden. Poliserna skadades i skottlossningen.

Salvador Ramos befann sig inne i skolbyggnaden i mer än en timme innan han dödades, enligt polisen

Texas myndighet för allmän säkerhet (DPS) uppgav inledningsvis att det gick 40–60 minuter från det att skottlossningen utbröt utanför skolan till dess att Ramos sköts ihjäl. Men senare under torsdagen ändrade sig myndigheten och uppgav att Salvador Ramos befann sig inuti skolbyggnaden i mer än en timme.

Fick inte upp dörr

Ramos barrikaderade sig i ett klassrum under attacken och en anonym polistjänsteman, som är insatt i utredningen, säger att gränsvakterna som deltog i insatsen hade problem med att ta sig in i salen. De var tvungna att hitta någon ur personalen som kunde låsa upp dörren med en nyckel.

Vittnet Juan Carranza säger att polisen borde ha gått in i skolan tidigare.

– De var flera. Han var bara en, säger han.

Två lärare dödades också i dådet och 17 personer skadades, varav några allvarligt.

Publisert: