USA träffar Turkiet i New York – avhandlar sannolikt Sveriges Natointräde

Uppdaterad 2022-05-21 | Publicerad 2022-05-17

Turkiets utrikesminister träffar i morgon USA:s utrikesminister i New York.

Mötet ses enligt uppgift till Aftonbladet som mycket intressant och det svenska Natointrädet kommer sannolikt att avhandlas.

Flera länder arbetar enligt uppgifter med att lösa knutarna med Turkiet.

Utrikesminister Ann Linde (S) skrev i dag under Sveriges ansökan till Nato. Brevet kommer att överlämnas av Sveriges Natoambassadör till generalsekreterare Jens Stoltenberg i dag eller i morgon, beroende på när Finland är redo.

– Det är en historisk dag. Det känns stort, det känns allvarstyngt, säger Ann Linde i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Parallellt fortsätter ett arbete med att lösa problemen med Turkiet. I går kom nya uttalanden från landets president Recep Tayyip Erdogan där han gjorde klart att Turkiet varken kommer godkänna Sverige eller Finland som medlemmar i Nato.

Bilateralt möte mellan Turkiet och USA

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar flera Natoländer och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg med frågan. Det handlar om USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

I morgon, onsdag, besöker Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu dessutom New York för ett möte i FN:s generalförsamling. Mötet handlar om migration och flera länder deltar. Det leds av USA:s utrikesminister Antony Blinken och efteråt kommer de båda utrikesministrarna träffas i ett bilateralt samtal.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ses mötet mellan Mevlüt Çavuşoğlu och Antony Blinken som mycket intressant eftersom det svenska och finska Natointrädet sannolikt kommer att avhandlas.

Sverige räknar med att lämna in ansökan i dag eller i morgon tillsammans med Finland. Efter det påbörjas ett arbete i Natos högkvarter. Först hålls samtal med Sverige respektive Finland som ska utmynna i en rapport. Rapporten skickas sedan till Natoländernas 30 ambassadörer som ska underteckna att de godkänner Sveriges respektive Finlands ansökan. Detta är första steget ansökningsprocessen, senare ska varje medlemsland godkänna Sverige och Finland som medlem.

Läs mer: Därför törs Erdogan inte stoppa Sveriges Natoansökan

USA:s utrikesminister Antony Blinken  och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natoambassadören har varit positiv

Turkiets Natoambassadör Basat Öztürk har enligt uppgifter till Aftonbladet tidigare uttryckt sig positiv till ett svenskt och ett finskt inträde. Hans ord väger dock lättare än president Erdogan. En annan nyckelspelare i den turkiska regeringen bedöms vara Ibrahim Kalin, som är högsta utrikespolitiska rådgivare åt presidenten. I en intervju i helgen med nyhetsbyrån Reuters sa han att Turkiet inte stänger dörren för ett svenskt Natointräde, men tillade att han vill förhandla med Sverige. 

Aftonbladet har sökt Ann Linde för en kommentar. Via sin pressekreterare skickar hon ett skriftligt uttalande om att den svenska ansökan nu är undertecknad.

– Idag har jag signerat regeringens ansökningsbrev till Natos Generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Hon fortsätter:

– Ett Natomedlemskap är det som är rätt för Sveriges säkerhet och för säkerheten och stabiliteten i vår del av Europa. 

LÄS VIDARE