Myror

Myror kan upptäcka cancer

Av: 

TT

NYHETER

Franska forskare har lyckats träna myror till att upptäcka lukten av cancerceller i laboratoriemiljö. Enligt forskarna lär de små krypen sig snabbt att urskilja cancern.

Franska forskare har lyckats träna myror i labbmiljö att känna igen lukten av cancerceller. Myrorna på bilden är inte de som ingick i studien. Arkivbild.
Franska forskare har lyckats träna myror i labbmiljö att känna igen lukten av cancerceller. Myrorna på bilden är inte de som ingick i studien. Arkivbild.

Forskarna har tränat svart slavmyra att känna in cancerceller, rapporterar bland andra Vetenskapsradion. Totalt tränades 35 myror genom att de en och en placerades i en liten skål med en lösning med cancerceller i ena änden och ett neutralt prov i den andra.

När myrorna gick fram till provet med cancerceller belönades de med sockerlösning. När sockerlösningen togs bort gick myrorna fortsatt fram till cancerprovet. Enligt studien, som publicerats i iScience, tog det bara 30 minuter för myrorna att lära sig känna igen cancerdoften, vilket är betydligt snabbare än till exempel hundar, som också kan tränas till att sniffa rätt på cancer.

I nästa steg fick myrorna träna på att känna igen två olika typer av bröstcancerceller. Precis som i första försöket fick de sockerlösning i samband med den ena cancertypen. Efter en kort träning lyckades de skilja mellan de båda sorterna.

— Men människokroppen består inte bara av en sorts celler utan massvis. Vi behöver undersöka om myrorna klarar av att skilja mellan en hel organism med cancer och en utan. När det är gjort kan vi testa på människor, säger Baptiste Piqueret, en av forskarna bakom studien till tidningen Science Focus.

Han påpekar att det inte är en bra idé att låta en myrkoloni krypa över någon för att ställa cancerdiagnos. Det kommer i stället att handla om att myrorna får lukta på svett, urin eller saliv från patienterna.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Myror

LÄS VIDARE

Varnade för apkoppor – för tre år sedan

ÄMNEN I ARTIKELN

Myror

Cancer

Forskning & vetenskap